IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор зададе зелената посока на Wall Street

Решението на Тръмп за Иран оскъпи петрола с около 3% заради очаквания за проблем с доставките

23:15 | 09.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха в сряда благодарение най-вече на поскъпването на акциите на енергийния сектор, върху които се пренесе ефекта от покачването на цените на петрола след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение за Иран, обобщава CNBC.

Широкият показател S&P 500 прибавя 0,91% към стойността си, докато енергийният сектор напредна с над 2%. Occidental Petroleum беше едно от най-добре представящите се дружества в рамките на индекса, след като акциите му поскъпнаха с 5,4%. Технологичният сектор също подкрепи представянето на S&P 500, повишавайки се с 1,4%. Представителите на индустриалния, финансовия и суровинния сектор също се движеха в зелената зона.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones нарасна с 182,33 пункта, като Chevron и Exxon Mobil бяха сред най-печелившите в рамките на измерителя. Повишението при технологияния Nasdaq беше с 1%.

Акциите на като Chevron и Exxon Mobil поскъпнаха с по над 1,5%, след като американският суров петрол отчете ръст в цената си с 3% до 71,14 долара за барел.

Книжата на Walmart отчетоха понижение в стойността си от над 4% на фона на новината за постигнатото споразумение от страна на американската верига хипермаркети да поеме контрола над индийската компания за електронна търговия Flipkart.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че извежда САЩ от ядреното споразумение с Иран, връщайки в сила икономическите санкции срещу страната. Решението се очаква да увеличи риска от конфликт в Близкия изток и да внесе смут в доставките на петрол.

Според Хаснаин Малик, ръководител на отдела за изследвания на капитала на Exotix Capital, случващото се щеше да е „много по-шокиращо“ преди година, когато Брентът струваше 50 долара за барел, отколкото сега, когато цената е 75 долара за барел.

Отделните държави реагираха различно на новината за оттеглянето на САЩ от сделката. Докато някои страни в Близкия изток одобриха направения ход, то американските съюзници в Европа не го направиха. Иранският президент Хасан Рухани пък заяви, че страната му ще продължи да бъде ангажирана с ядрената сделка.

В сряда доходността по американските 10-годишни държавни облигации се върна към нивата си от над 3% - ниво, което неотдавна изправи пазара на ръба. Доходността и при 2-годишните държавни облигации достигна рекордно високо ниво за близо десетилетие.

Във вечерните часове еврото поевтиня спрямо долара с 0,13% до 1,1849 долара. Цената на златото се понижава с 0,14% до 1311,90 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още