IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед трябва да избере „бумфлацията“ пред рецесията

По-добре инфлацията да се нагорещи над планираното, отколкото растежът да бъде задушен чрез прекалено големи лихвени повишения

17:26 | 15.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на годината надеждата беше, че подобренията във веригите за доставки и умерените увеличения на лихвите от Федералния резерв ще върнат американската икономика към здравословния режим на разширяване, на който се радваше през 2019 г. Ускоряването на инфлацията и данните от компаниите предполагат, че това е много по-малко вероятно да се случи, отколкото изглеждаше преди няколко месеца, пише за Bloomberg Конър Сен, основател на Peachtree Creek Investments.

Фед е притиснат в ъгъла. По-добре ли е агресивно да повишава лихвените проценти, за да заинфлацията дори ако така рискува да тласне икономиката в рецесия? Или трябва да толерира малко по-високо ниво на инфлация от приблизителната си цел от 2%, за да поддържа растежа на икономиката, като същевременно се опитва да охлажда цените? От тези два несъвършени избора, вторият е за предпочитане.

Този аргумент започва с поставяне под съмнение на сценария за 2022 г., който Фед предвиждаше в началото на годината. На заседанието си през декември Фед прогнозира за 2022 г. растеж от 4% на реалния БВП и 2,7% основна инфлация (без храните и енергията – бел. прев.). Силният януарски отчет за заетостта на фона на омикрон варианта прави прогнозата за БВП правдоподобна - проблемът е обаче с инфлацията.

Индексът на разходите на лично потребление (PCE), предпочитаната мярка за инфлацията на Фед, отчете ръстове от съоветно 5,4%, 5,9% и 6,1% на годишна база през последните три месеца на 2021 г. Трябва да очакваме нещо подобно за януари въз основа на данните за индекса на потребителските цени (CPI) от четвъртък (+7,5% - бел. прев.). За да се доближим до прогнозата на Фед за основна инфлация от 2,7% за цялата година, ще са необходими стойности около и под 2% много скоро - както и през следващите няколко месеца.

Няма прецедент за подобно бързо забавяне на инфлацията извън рецесия. За да бъдем честни, икономиката остава засегната от въздействието на пандемията. В конферентните разговори за печалбите през последния месец различни компании се надяваха, че инфлацията и условията във веригата за доставки ще се облекчат тази година. Но те не очакват това да се случи през следващите няколко месеца.

Това поставя Фед в неочаквана и нежелана ситуация. Продължаваща тенденция на (основна – бел. прев.) инфлация от 5% или повече през следващите няколко месеца - а и кой би посмял да бъде прекалено уверен да погледне по-далеч в момента? - би било почти същото, което виждахме през последните месеци. Но това е в рязък контраст с онова, което Фед прогнозира и казва, че ще толерира. Въпросът е какво трябва да направи по въпроса централната банка.

Ако инфлацията не е напът да се забави драстично от само себе си, тогава използването на паричната политика за получаване на резултат, който да съответства на прогнозата на Фед до края на годината, вероятно ще изисква толкова драстични увеличения на лихвите, че ще дестабилизира финансовите пазари и ще доведе до рецесия. Това би постигнало ценовата стабилност, която Фед търси, но на огромна цена.

По-добрата алтернатива е засега да приемем, че няма да имаме златната икономическата среда, която се надявахме да постигнем тази година, и че трябва да избираме между две не толкова идеални опции. Напредъкът по отношение на инфлацията все още трябва да бъде целта и ако това означава започване на процеса по повишаване на лихвите с увеличение от 0,5 процентни пункта през март, както все повече очакват пазарите, така да бъде. Но след като веднъж стане ясно, че се постига известен напредък в забавянето на инфлацията, Фед трябва да прояви търпение в стремежа си към по-желаното ниво.

По-добре Фед да промени курса - признавайки, че достигането до 2% инфлация в краткосрочен план би навредило повече, отколкото да помогне - вместо да  се задълбочи грешката и да се стигне до рецесия, която никой не иска. Среда на "бумфлация" - комбинация от бърз растеж и гореща инфлация - може да не е идеалният резултат, но е по-добре от ненужна рецесия, предизвикана от придържането към произволна краткосрочна инфлационна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Да толерира малко по-висока инфлация :) Ха ха ха 7.5% официална :) с 0.7% месец за месец. Колко месеца ще трябвад за да стане двуцифрена ? 3 ? 4 ? Значи към края на април ? Сега "толерираме" 7.5%, после ще "толерираме" 10%. W T F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Четете ги тия статии де....Конър Сен, основател на Peachtree Creek Investments.Нали сам разбираш че желанието на Конър Сен е докато е жив ФЕД да му налива ликвидност и бума да не спира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
САЩ прилагат вреден за националното стопанство на САЩ основен метод за емисии на долари. The Federal Reserve System няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. Ако се прилагаше полезен за националното стопанство на САЩ основен метод за емисии на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Бумфлацията не съществува, а съществува ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА. Колкото и да се опитвате да го извъртате не можете да заблудите по-възрастните хора, които са виждали какво точно се случва в края на живота на един фиат тапет какъвто е долара. Бум всъщност няма и цените си растат защото прекалено много пари преследват все по-малко продукция и това ще се влоши още повече в близко бъдеще когато тоалетната хартия и дамските превръзки станат дефицит и се чака по половин ден за парче хляб и бучка сирене ако изобщо може да се намери каквото и да е било сирене... Няма съмнение, че хиперинфлацията е неизбежна скоро и много мило от господин Клаус Шваб, че ни предупреди в книгата си с дискретни намеци какво следва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Бумът на инфлацията може да помогне да оправим проблема с доставковите вериги, а и нали всички дълги години се борим за инфлация? Защо сега да се отказваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
https://***.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-na-wall-street-otbeliazvat-rystove-za-pryv-pyt-ot-chetiri-dni-345974/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Само споменаването на думата бумфлацията и котировките на Уал стриит бия тавана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Да ама БВП при инфлация расте ли расте и другите икономически отчети също са +++ и ок А релно това не струва нищо дори и пари не трябва да се печата а само да се добавя някоя и друга нула в финансовите книжа Емитира се стотина милиарда всеки месец и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Фед трябва да избере бумфлацията пред рецесията >>> Не Пеше, трябва да избере само: БУМ! а най-добре БУМ-БУМ-БУМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Пълни глупости.Една криза или рецесия е много по-кратка ,от колкото същата криза но причинена от това да оставиш инфлацията без контрол и това е доказано исторически.Инфлацията която удря храната на хората и буквално ги оставя по кофите ,е престъпление и е нужно да се преследва законово срещу всеки един регулатор .Не си играйте с нервите на обществата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още