IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на САЩ се е забавил повече от очакваното в края на 2017 г.

БВП се е увеличл с 2,5%, вместо по-рано отчетения ръст от 2,6%

16:45 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на САЩ се е забавил малко повече, отколкото първоначално се очакваше през четвъртото тримесечие на миналата година, тъй като най-силният темп на потребителските разходи за три години се дължеше на вноса и вече изчерпани запаси, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 2,5% на годишна база през последните три месеца на 2017 г., вместо с по-рано отчетения ръст от 2,6%, показват ревизираните официални данни. Цифрите представляват забавяне спрямо икономическия растеж от 3,2% през третото тримесечие.

Ревизирането в посока надолу на БВП за четвъртото тримесечие до голяма степен отразява по-малкия обем на запаси от очакванията на икономистите.

Икономиката изглежда е загубила инерцията си в началото на годината, като последните данни показват спад на продажбите на дребно, продажбите на жилища, поръчките за дълготрайни стоки и промишленото производство през януари. Освен това дефицитът по отношение на търговията със стоки се разширява през миналия месец, когато износът пада.

Анализаторите очакват растежът за първото тримесечие да е слаб поради сезонна тенденция, но вероятно ще се ускори през останалата част на 2018 г. на фона на стимулиращата данъчна реформа и увеличението на правителствените разходи. Прогнозите за ръста на БВП за първите три месеца на годината са за покачване от 1,8%.

Икономистите смятат, че икономиката ще достигне 3-годишната цел за растеж на правителството на Тръмп през тази година, вероятно оказвайки натиск върху Федералния резерв да повиши лихвените проценти малко по-агресивно от очакваното.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отбеляза оптимистична оценка за икономиката пред законодателите във вторник, заявявайки, че "моята лична прогноза за икономиката се е засилила от декември". Това накара анализаторите да заложат на четири увеличения на лихвите тази година.

Фед прогнозира три повишения на лихвите, а финансовите пазари очакват първото увеличение през март.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още