IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Тръмп работи в полза на малцинствата

Независимо от това, че съобщенията на Тръмп в Twitter вредят на имиджа му сред неевропейдната раса, икономиката на САЩ несъмнено помага за неговото подобрение

11:06 | 08.11.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Въпреки репутацията си на човек, който внася расово разделение в обществото, рейтингът на одобрение на американския президент Доналд Тръмп сред цветнокожите американци се покачи значително през последните две години. Макар че е невъзможно да се посочи точна причина, разумно обяснение на ситуацията би бил фактът, че продължителният икономически растеж в страната носи ползи на работниците от малцинствените групи, пише за Bloomberg Карл Смит.

Има сериозни доказателства, че речите на Тръмп по отношение на расовата дискриминация му носят негативи сред малцинствата, посочва Bloomberg TV Bulgaria. Независимо от това, в последното проучване на Gallup за одобрение на президентската работа, рейтингът на Тръмп достига сред цветнокожите повишение от 14% през януари до 20% по последни данни. За сравнение оценките на одобрението на президента сред самоопределящите се като либерали и центристи са съответно 6% и 29%.

Независимо от това, че съобщенията на Тръмп в Twitter вредят на имиджа му сред неевропейдната раса, икономиката на САЩ несъмнено помага за неговото подобрение. Както президентът обича да посочва, нивата на безработица сред афроамериканците, испаноговорящите и азиатците са на исторически ниски нива (въпреки че трябва да се отбележи, че данните за азиатските равнища на безработица са от 2000 г.).

Също толкова важен е и фактът, че разликата в безработицата между тъмнокожите и белите, както и между испаноговорящите и белите достигна най-ниските си исторически нива. Добрата новина не е единствено в това, че пазарът на труда е добър, а в това, че исторически погледнато той се е подобрил именно за малцинствените групи.

Този модел на развитие не е рядкост по време на икономическа експанзия. Колкото по-дълго продължава да бъде затегнат пазарът на труда, толкова по-склонни са работодателите да взимат под внимание кандидатурите на хора, които вече веднъж са отхвърлили. Компаниите стават все по-добри в привличането и задържането на работници от малцинствата.

Колкото по-големи възможности се разкриват пред малцинствените групи, толкова повече се вдигат и техните заплати. През последните 12 месеца ръстът на заплатите на малцинствата стана не само значително по-висок от тези на белите, но и надвишава прогнозите на икономистите. Това означава, че работниците от малцинствата получават по-голям дял от БВП.

Иронично е, разбира се, че всичко това се случва при президент, чиято предизборна кампания подкрепяше възраждането на бялата работническа класа. Политиките на Тръмп обаче са проработили срещу тези цели. Ефектите от намаляването на данъците на администрацията - и силните потребителски разходи, които те стимулират - се усещат най-силно в големите градски райони с висок дял на по-заможните домакинства. По-голямата част от разходите са за услуги, които се предлагат от местните работници.

За разлика от тях, селските райони и индустриалните центрове са много по-зависими от износа на селскостопански и производствени продукти - и като такива бяха засегнати от търговската война на президента Тръмп. В резултат на това е малко вероятно Тръмп да успее да се възползва политически от подобрените икономически условия за малцинствата. Малцинствената подкрепа към президента може да бъде от полза в южните щати, но не и в щатите, които са се превърнали в бойно поле.

Риториката има тенденция да доминира в политическото говорене. И все пак политиката е много по-важна за определяне на резултатите за работниците. Преднамерено или не, политиката на Тръмп е по-благоприятна за малцинствените работници, отколкото те очакваха - и по-малко благоприятна за бялата работническа класа, в сравнение с това, което той обеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не бе ***, не еднократно ти споменах че толерантноста ми към тъъъпаци вече е малка ... къв всичко имам, но не и към кресливи тъъпанари като вас двамата !пък и в интерес на истината, ти започна пръв с обидите далеч назад във времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Мда ... като споменах по-долу един характерен за сегашното време типаж, имах предвид такива като тебе и тези, които вие подкрепяте. Много е типично - нещо като религиозен фанатизъм сред перасите-либерали - да се имат за нещо повече от несподелящите техните разбирания за живота и света. И както вече споменах - винаги да гледат като нас рани, когато светът и животът решат да направят нещо различно от дебилистичните им очаквания. Например - за теб аз съм некъв оглупял пенсионер, а истината е, че идея си немаш кой съм и какъв съм и ако се срещнем на живо и видиш как изглеждам и как живея, ше гледаш точно като перас-либерал как разни като Тръмп, Путин и другаря Си разбиват овчите му надежди за живот под разноцветната дъга... ;) :lol;:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 4 години
тези, които четат туитовете на Тръмп и слушат речите му, знаят много добре .... че са умствено изостанали като вас двамата ощетени от комунизма пенсионери ... то и за това го харесвате де, набори сте и на акъл сте 1 към 1 с 5 пъти фалиралия накадърник ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Btw, ето една възможност един от лидерите на говнометната кампания срещу Тръмп да реши проблема по мъжки:http://m.focus-news.net/?action=news&id=2717500Майкъл Блумбърг срещу Доналд Тръмп на президентски избори. Па да видим кой-кого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Псолютно! Просто требваше време, за да се разсее пушиляка и отровните аерозоли на перас-либералната медийна канонада и обикновеният американец да се огледа и оцени с очите, разума и кесията си какво реално прави, ане какво пише и говори Тръмп или какво пишат и говорят за него.Мноо пъти съм писал тук, че перас-либералът е самонадеян инфантил и често бърка желаното с действителното и после е мноо изненадан, нема обяснение за случващото се и гледа като пр ъднал... Те това се случва и сега - отново и отново...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
тези, които четат туитовете на Тръмп и слушат речите му, знаят много добре, че няма нищо такова като расова ненавист и дори негативно споменаване на нещо против не-бяла раса. но тъй като хората нямат време да четат и слушат всичко това, се осланят на подобни статии. а те се оказват поредната лъжа на Блумбърг/ Инвестор. че как иначе ще си вдигнат рейтинга ако не лъжат. лъжата е основното оръжие на социал-либералната стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още