IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай няма да може да избегне увеличаване на американските мита от януари

Според министъра на търговията Уилбър Рос окончателна сделка между двете страни е невъзможно да бъде постигната преди идването на новата година

11:04 | 16.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ все пак планират да увеличат митата върху редица китайски вносни продукти от януари.  Очакванията на Вашингтон са американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин на предстоящата си среща по-късно този месец в най-добрия случай да сключат само рамково споразумение за бъдещи преговори, без окончателен договор. Това заяви американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от Bloomberg.

В момента САЩ и Китай обсъждат дневния ред на срещата между двамата лидери, която ще се проведе в рамките на форума Г-20 в Аржентина на 30 ноември – 1 декември. На въпрос във връзка с изпратен по-рано тази седмица списък с възможни отстъпки на Китай Рос заяви, че всичко преди срещата е само подготовка за нея.

Не може да се очаква двамата президенти да изпаднат в подробности по време на срещата си, посочи той по време на церемония по откриването на нов терминал за износ на втечнен газ в Корпус Кристи, Тексас.

„Ще бъде (обсъждана – бел. ред.) голямата картина, но ако нещата минат добре, това ще зададе рамката за продължаване напред“, посочи още Рос. „Със сигурност няма да имаме цялостна официална сделка до януари. Невъзможно“, категоричен бе той.

По думите му САЩ все още имат планове да увеличат митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 1 януари на 25%, които от септември са обект на значително по-ниски налози в размер на 10%.

САЩ имат дълъг списък със 142 изисквания към Китай, като ще е необходимо време, за да бъде обсъдено всяко едно от тях, „камо ли да бъдат разрешени и камо ли да бъдат написани черно на бяло“, заяви още министърът.

Коментарите на Рос са знак за нарастващото желание в администрацията на Тръмп за постигане на споразумение с Китай, което да се сложи край на ескалиращото напрежение с Пекин.

Според запознати списъкът, предложен от Пекин, не предвижда нови значими отстъпки или обещания за предприемане на действия относно американските притеснения за китайските индустриални политики. Според източник сделка ще бъде постигната, но остава въпросът кога това ще стане.

Рос също така коментира и отражението на междинните избори в САЩ върху преговорния процес, като по думите му американският политически календар не е фактор.

„Това, което ще даде тласък на преговорите, е кога двете държави ще се почувстват готови да го направят и смятам, че махането от пътя на междинните избори е много полезно“, посочи все пак той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още