IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева направи рокади на върха на МВФ

Заместник-управляващият директор на фонда Дейвид Липтън напуска след девет години на поста

12:01 | 08.02.20 г. 1
<p>
	Кристалина Георгиева си спечели репутацията на практичен мениджър с необходимата политическа ловкост да управлява институция, известна с тромавата си бюрокрация<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Кристалина Георгиева си спечели репутацията на практичен мениджър с необходимата политическа ловкост да управлява институция, известна с тромавата си бюрокрация Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че двама от високопоставените му представители ще напуснат постовете си в момент, когато новият ръководител на фонда Кристалина Георгиева опитва да сложи собствен отпечатък върху кредитора от последна инстанция за страни в икономическа криза, съобщава Wall Street Journal.

МВФ съобщи в петък, че дългогодишният първи заместник-директор на фонда Дейвид Липтън и заместник-управляващият директор Карла Грасо, която отговаряше за администрацията, ще напуснат постовете си в края на февруари.

Промените отразяват желанието на Георгиева, която пое управлението на фонда през септември, да има по-пряк контакт с ръководителите на отдели, включително с главния икономист и финансовия съветник, съобщават запознати източници.

Нейният предшественик Кристин Лагард, която беше адвокат по професия, разчиташе много на Липтън, бивш служител в американското финансово министерство и доктор по икономика, да наблюдава стратегията на фонда и програмите му за кредитиране.

Оттеглянето на Липтън, който помогна при управлението на реакцията на МВФ на дълговата криза в еврозоната, отваря вратата за Белия дом на Тръмп да засили влиянието си върху световната икономическа политика.

Дейвид Малпас, бивш заместник-министър в министерството на финансите, отговарящ за международната политика, пое управлението на Световната банка през април м. г. Администрацията на Тръмп се стреми да спазва неофициално споразумение, което дава на Европа избора на директор на МВФ, а на САЩ контрола върху ръководния пост в Световната банка.

САЩ, които са най-големият акционер и в двете институции, неофициално номинират и заместник-управляващия директор в МВФ. Изборът официално се прави от управляващия директор и се одобрява от борда на директорите на фонда, който представлява 189-те му страни членки.

САЩ са били уведомени за оттеглянето на Липтън, съобщават запознати източници. Те все още нямат кандидат за негов заместник.

Липтън и Георгиева са се съгласили, че е време той да напусне след девет години на поста на фона на усилията й да изглади структурата на управление на МВФ, разкриват запознатите източници. Петгодишният мандат на Грасо изтича.

Георгиева, която е български икономист и бивш заместник-директор на Световната банка, си спечели репутацията на практичен мениджър с необходимата политическа ловкост да управлява институция, известна с тромавата си бюрокрация. Тя пое ръководството на МВФ насред програмата за кредитиране на стойност 57 млрд. долара за Аржентина, най-голямата в 75-годишната история на фонда, припомня Wall Street Journal.

Георгиева похвали в комюнике „интелектуалното лидерство и иновативни прозрения“ на Липтън.

По-рано тази седмица ръководителят на европейския отдел и архитект на историческата спасителна помощ за Гърция Пол Томсен също напусна поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
karadjata
преди 4 години
Кристалина що не вземеш на служба при теб Влади Горанов и Менда Стоянова да ни направиш услуга на нас българите че и ние да имаме шанс за по добър живот тук в Бойкочарника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още