IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-самотното поколение: Все повече американци остаряват сами

Около един на всеки 11 американци на възраст над 50 години няма партньор или живо дете, сочат статистически данни

15:49 | 31.12.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

66-годишният пенсиониран инспектор в химически завод Дани Майнър прекарва повечето си дни сам в апартамента си в Туила, щата Юта, като компания му правят само повторенията на уестърна Gunsmoke и телефонът му, който рядко звъни, пише Wall Street Journal.

Напредналата възраст не предполага такава самота. Майнър се е женил пет пъти – три от браковете му завършили с развод, а две от съпругите му са починали. Сега краката му го болят и трудно пази равновесие, така че спрял да ходи на църква и да се среща с приятелите си. „Понякога изпадам в лека депресия“, признава Майнър.

Бейби бумърите остаряват сами повече от всяко друго поколение в американската история с произтичащата от това заплаха за общественото здраве. Около един на всеки 11 американци на възраст над 50 години няма съпруг/съпруга, партньор или живо дете, сочат статистически данни и други изследвания. Това се равнява на около осем милиона души в САЩ без близък роднина – основен източник на подкрепа в напреднала възраст, и се очаква делът им от населението да нарасне.

Политиците се притесняват, че това ще натежи на федералния бюджет и ще подкопае здравето на бейби бумърите. Изследователи установиха, че самотата дава своето физическо отражение и е тясно свързана с преждевременната смърт подобно на пушенето на до 15 цигари дневно или консумирането на повее от шест алкохолни питиета на ден.

Самотата е по-опасна за дълголетието дори от наднорменото тегло и заседналия начин на живот. Наред с финансови проблеми като висок дълг и намаляващи пенсии, социални фактори като самотата са друга причина бумърите да очакват по-трудни години като пенсионери от предходните поколения.

Липсата на социални контакти при хората в напреднала възраст струва на държавната здравна застраховка Medicare 6,7 млрд. долара на година, главно разходи за старчески домове и болничен престой за хора, които нямат роднини, показа изследване от миналата година на Харвардския университет, Станфордския университет и компанията AARP.

Администрацията на Тръмп търси начини да разшири основаните на доверие партньорства, за да се бори с изолацията при възрастните хора, казва помощник-секретарят на САЩ по въпросите на остаряването Ланс Робъртсън. По-рано тази година британското правителство назначи първия си министър на самотата, който да се бори с проблема.

Бейби Бумърите ценяха индивидуалността, като цяло имаха по-малко деца и повече прекратени бракове в сравнение с предходните поколения. Повече от един на четирима бумъри е разведен или никога не е минавал под венчило, сочат статистически данни. Около един на всеки шестима живее сам.

По-малко приятели

69-годишната Карън Шнайдер от Източен Сан Хосе, щата Калифорния, преминала през горчива раздяла със съпруга си в средата на 90-те години на миналия век. Той я изоставил, като взел двете им дъщери и я оставил без покрив над главата. Нейни приятели й позволили да спи на кушетки или в гаража, докато едва свързвала двата края като гледачка на възрастни хора и посрещач на клиенти в Walmart. Понякога спяла в колата си.

С течение на времето подкрепата намаляла, тъй като хората напуснали града или починали, споделя Карън. Когато се озовала в болницата със сърдечен удар преди шест години, тя нямала на кого да се обади за помощ. „Когато човек остарее, няма толкова много приятели. Всичко се променя“, казва Шнайдер.

Сред хората, които е най-вероятно да останат без близки роднини, са жени с колежанско образование и хора с малко пари, казва Аштън Вердъри, доцент по социология и демография в университета в Пенсилвания. Повече възрастни жени, отколкото мъже са без роднини, тъй като жените живеят с близо пет години повече, до 81 години. През 2016 г. от американците на 50-годишна възраст 27% от жените са били вдовици или никога не са се омъжвали спрямо 16% от мъжете. Освен това по-малко жени живеят на семейни начала или имат връзка по-късно в живота си, показва изследване.

Преглед на 148 независими изследвания на самотата с участието на над 300 хил. души, осъществен от Джулиан Холт-Лънстад и колегите й от Brigham Young University, установил, че повече социални контакти намаляват с 50% риска от преждевременна смърт.

Проучванията показват, че хората, живеещи в изолация, са по-застрашени от депресия, намаляване на познавателните способности и деменция и че социалните контакти влияят на кръвното им налягане и функционирането на имунната им система, както и на редовното приемане на лекарства.

През 2017 г. броят на бейби бумърите, които са били разведени или никога не са се женили, са били повече от членовете на мълчаливото поколение на същата възраст през 2000 г.

В Бостън възрастни хора се обединили през 2002 г. и създали „село“, така че да могат да разчитат един на друг за домакинска работа или социални дейности. В цялата страна вече има около 350 подобни групи. Членовете им си помагат за посещения при лекар и се отдават на групови занимания като медитация или боулинг.

Организацията Meals on Wheels America, която доставя храна на 2,4 млн. възрастни американци на година, разширява услугите си. Повечето й клиенти живеят сами и се нуждаят от все по-голяма социална помощ. При един от пилотните проекти доброволци използват приложение, за да следят дали получилите храна граждани съобщават, че се чувстват откъснати от обществото. Тези хора са насочвани към здравен координатор.

„Ние сме единствените хора, които те виждат“, казва Ели Холандър, президент и главен изпълнителен директор на Meals on Wheels. „Това е проблем, който според мен се превръща в мълчалива епидемия“, допълва тя.

Могат ли да си позволят да се пенсионират?

Пенсионерът от Юта Дани Майнър се надявал да създаде сплотено семейство, когато се оженил на 21-годишна възраст. След 17 години заедно и четири осиновени деца двамата със съпругата му се разделили и отношенията му с децата се влошили. Единият от синовете му живее в Япония. Дъщеря му спряла да говори с него. Той рядко вижда другите си две деца.

Следващите му два брака се разпаднали след около три години. След това четвъртата му съпруга починала от свръхдоза лекарства. Животът му се подобрил, когато станал на 50 и се оженил за специалистка по човешки ресурси, която била по-голяма от него с пет години. Прекарвали повечето си вечери, като експериментирали с рецепти от Food Network и играели скрабъл.

Преди шест години съпругата му Карма Майнър починала, след като загубила битката с рак на яйчниците. Сега единственият роднина, когото Майнър вижда редовно, е брат му. Той се отбива веднъж на няколко седмици, за да го подстригва. Излиза главно, за да посещава болница VA в Солт Лейк Сити, за да му вливат кортизон в болните рамене и за прегледи заради емфизема и диабет.

Майнър потърсил другар в лицето на гледачка, която идва веднъж седмично, за да чисти и да проверява дали не е паднал, докато си взема душ. След като приключи с работата, двамата обикновено сядат, за да поговорят, да похапват сладки и да се смеят на снимки на внуците й на телефона й.

Тя престанала да идва през октомври, след като напуснала града. „Харесваше ми да говоря с нея. Осъзнаваш колко си самотен, чак когато видиш някого и поговориш с него“, споделя Майнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 0
mariata
преди 5 години
1/11 не е толкова зле. Като се оглеждам около моите връстници от края на Х, и още по-обозримо в тези от У и без да имам дарбата на Нострадамус, мога уверено да прорукувам, че 1/3 или в най-добрия случай 1/4 ще са саматни не само след 50-та си година, но дори и след 40-тата. Познавам маса стари самотни ергени на 35-45 г които вече са самотни и още повече стари моми в същия диапазон, които освен, че са самотни, между краката им не е влизал от бая време мъжки атрибут, а само ръка или играчка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
serafima
преди 5 години
До 7. За "руската ***" не мисля - далече са от нас, но ми е тягостно и тъжно за тебе - съжалявам те с този мижав мозък и пещерна русофобия. А знаеш ли, че България има НАЙ-ВИСОКАТА смъртност в СВЕТА -15.5 промила)- много по-висока от всички други държави - само Република Лесото има по-висока смъртност???? Разбира се най-висока в ЕС и по-висока от тази в Русия при пиещите руснаци!!!!ТОВА е по времето на любимия ти ГЕРБ и Падишах. УЖАСЯВАЩО Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
До 5. Уважаеми човече, твоят сручай с доброто семейство от различни възрасти е чудесно, но това е по-скоро изключение и само потвърждава правилото, тоест все по-често срещаното се явление самотата. Обединеното кралство дори създаде Министерство за борба със самотата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 17
khao
преди 5 години
За руската свовач няма опасно, те са дали-зели още на 55 от пиенье. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
"Където семеините ценности бяха основен двигател на прогреса"Ти явно не си наясно със "семейните ценности" ... глобализмът разсипа всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
mirodes
преди 5 години
Не е вярно.Познавам много възрастни хора,които живеят съвместно с децата си или близо до тях и не са самотни.Моите родители са над 70 -е години,но живеем в една и съща къща на различни етажи и се радват на внуците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Подтискаща статия Може да те накара да изпаднеш в депресия И това в най богатата страна на света Където семеините ценности бяха основен двигател на прогреса Как се изменя света И положението е такова в много страни включително и България Как светът може да бъде толкова жесток Но от старостта и самотата никои не може да избяга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Да му мислят техните гласоподаватели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Разбира се Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите ***(събирателен образ)си мислят, че дори и да паднат, ще паднат на меко (върху кинти).Но народната любов ще ги настигне на всяко място по земното кълбе!Духовен закон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Най-самотното поколение: Все повече американци остаряват сами Евроатлантическите ценности са като законите на гравитацията.Техните следствия могат да се отложат само за малко.И колкото повече се отлагат, толкова последствията са по-страшни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още