Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

О, колко глупава търговска война

Търговската война между САЩ и света всъщност ще бъде убиец, а не създател, на работни места, коментира Пол Кругман

О, колко глупава търговска война

Снимка: Архив Ройтерс

И така, търговската война започна. И о, колко глупава е тя, пише Пол Кругман* за в. "Ню Йорк таймс".

Официалното - и правно - обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност. Това е очевидно измамна обосновка поради факта, че основните преки жертви са демократични съюзници. Тръмп и компания, както може да се предположи, обаче най-спокойно ни казват лъжи за икономическата политика, тъй както правят това за всичко. Те ще възприемат митата като съвсем честна игра, ако тази политика осигури работни места, с които Тръмп ще може да се похвали. Но дали това ще стане?

Точно тук обстоятелството, че професионално съм икономист, ми причинява малко затруднения. Верният отговор за влиянието на търговската политика върху създаването и закриването на работни места, без значение за колко добра или лоша е смятана тя, всъщност е нула.

Защо? Федералният резерв (Фед) на САЩ сега повишава постепенно лихвените проценти, защото приема, че в страната малко или много има пълна заетост. Дори митата да водеха до икономически растеж, тогава Фед просто щеше да увеличава лихвите по-бързо, което на свой ред би изтласквало работни места в други сектори: строителството би пострадало от покачващите се лихвени проценти, доларът би поскъпнал, правейки американската промишленост по-малко конкурентоспособна, и т. н. Така че цялата ми професионална подготовка ме кара да отхвърлям обосновката за работните места като неоснователна.

Мисля обаче, че в този случай макроикономиката, макар да мисля, че е права, възпрепятства полезните дебати. Искаме да знаем дали търговската война на Тръмп ще създаде или закрие работни места, запазвайки паричната политика без промяна, при все че знаем, че тя няма да остане без такава.

И отговорът, почти със сигурност, е, че търговската война всъщност ще бъде убиец, а не създател, на работни места, и то по две причини.

Първо, Тръмп налага мита върху междинни стоки - такива, които се използват за производството на други продукти, някои от които трябва да се конкурират на световните пазари. Очевидно разходите по производството на автомобилите и други трайни промишлени изделия ще се увеличат, което ще намали техните продажби, и каквото и да бъде повишението на заетостта в производството на метали, то ще бъде неутрализирано от загубите на работни места в секторите надолу по веригата.

Още по темата

Простата сметка показва, че е крайно вероятно дори този пряк ефект да се отрази отрицателно на заетостта.

Второ, други страни ще предприемат ответни мерки срещу американския износ, което ще струва работни места във всички сектори - от производството на мотоциклети до наденици.

В някои отношения тази ситуация ми напомня за митата върху стоманата, наложени от президента Джордж Буш-младши. Те се дължаха отчасти на арогантност: администрацията на Буш възприемаше Америка като неоспоримата суперсила в света, каквито и бяхме във военен план; тя обаче не разбра, че ние съвсем не бяхме също толкова доминиращи в икономиката и търговията, и имахме много за губене от един търговски конфликт. Администрацията на Буш набързо получи урок от гневния Европейския съюз и отстъпи.

В случая с Тръмп мисля, че е налице различен вид илюзия: той си въобразява, че тъй като ние имаме търговски дефицит с редица страни, нямаме кой знае какво да губим, и останалата част от света ще се подчини скоро на волята му. Той обаче греши, поне по четири причини.

Първо, въпреки че изнасяме по-малко, отколкото внасяме, ние все пак имаме голям износ, а едни ответни търговски мерки ще навредят на много американски работници (и особено на фермерите), доста от които гласуваха за Тръмп и сега ще се почувстват предадени.

Второ, съвременната търговия е сложна - страните не просто продават крайни продукти една на друга, а става въпрос за комплексни вериги на стойност, които търговската война на Тръмп ще наруши. Много американци ще се окажат губещи, дори да не са пряко заети в производството на износни стоки.

Трето, ако ескалира по-нататък, търговската война ще повиши потребителските цени. В момент, когато Тръмп отчаяно се опитва да убеди обикновените семейства, че са спечелили нещо от неговите данъчни намаления, няма да е необходимо кой знае какво, за да бъдат заличени тези, колкото и малки да са, бонуси.

Най-накрая - и мисля, че е наистина важно - ние си имаме работа с реални страни, предимно демокрации.

Реалните страни имат реална политика; те имат гордост; и избирателите в тях наистина не харесват Тръмп. Това означава, че дори техните лидери да искат да направят отстъпки, избирателите вероятно няма да го позволят.

Нека разгледаме случая с Канада - малка, кротка страна, която може да пострада тежко от една търговска война с гигантския си съсед. Възможно е да си помислите, че това ще направи канадците много по-податливи на сплашване от Европейския съюз, който е също толкова икономическа суперсила, колкото и ние. Само че дори правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо да бе склонно да отстъпи (досега канадските лидери като министъра на външните работи Кристия Фрийланд звучат по-гневно от когато и да било), те ще се изправят пред мощна ответна реакция на канадските гласоподаватели на всичко, което би изглеждало като капитулация пред подлия кавгаджия отсреща.

Така че това е изпадане в един изключително глупав икономически конфликт. При това ситуацията в тази търговска война по всяка вероятност няма да се развие непременно в полза на Тръмп.

* Пол Робин Кругман е американски икономист и анализатор. През 2008 г. печели Нобеловата награда за икономика за неговия принос за Новата търговска теория и Новата икономическа география.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
Още по темата: САЩ търговски войни

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
6
 
8
Hahoto до: khao
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ами те са корелативни, почне ли бизнесът да се притеснява, адио работни места.
0
 
6
 
7
khao до: Hahoto
преди 2 години
Няма профилна снимка
а сега погледни и статията, да виждаш некви притеснения за пазара в нея ?
май притесненията са за обикновените бачкатори ? :):)
6
 
6
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Като гледам днес борсата, златото е под 1300, Насдак е на косъм да пробие рекорда си от преди две месеца, Фейсбук се възстанови и от 149 долара за акция през април, сега гони 200. 50 долара на акцийка за месец, как да не си оближеш веждите! А Амазона чупи рекорд след рекорд. Нещо за сега пазара му е през крачола "войната". :)
4
 
7
 
5
julian12 до: ABBA
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това което си постнал напълно противоречи с действията на Европа.
2
 
20
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тръмп просто е един дърт циркаджия.САЩ отиват у киреча

Още от САЩ
След турболентна сесия Wall Street сложи край на 4-дневната негативна серия