IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2018 г. американските компании са върнали в САЩ над половин трилион долара

Данните обаче показват, че темпът се е забавил, като по този начин се премахва ключов източник на подкрепа за Wall Street

22:38 | 02.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските компании са върнали в страната през 2018 г. над половин трилиона долара, които са държали в чужбина, за да се възползват от данъчните промени, предаде Ройтерс. Данните обаче показват, че темпът се е забавил, като по този начин се премахва ключов източник на подкрепа за Wall Street.

Доларовото репатриране през периода юли-септември е спаднало до 93 милиарда долара, което е около половината от стойността за второто тримесечие и по-малко от една трета от 300-те милиарда долара, изпратени в САЩ от януари до март, според данните от текущите сметки. 

Високата стойност на върнатите пари последва новите наредби, които позволяват на американското правителство да облага с данъци натрупаните в чужбина приходи от американските компании, без значение къде се държат парите. Предходните законови правила позволяваха на компаниите да "отсрочват" американските данъци върху приходите, натрупани извън страната, освен ако не върнат обратно парите.

Промяната предлага мощен стимул за връщането в САЩ на 3 трилиона долара. Смята се, че американските компании държат пари или в брой, или в американски ценни книжа в юрисдикции като Ирландия или Швейцария.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още