IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и талибаните в Афганистан подписаха мирно спораузмение

То може да проправи пътя към пълното изтегляне на чужди войници от страната

17:51 | 29.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Съединените щати подписаха споразумение с талибаните днес, което може да проправи пътя към пълното изтегляне на чужди войници от Афганистан през следващите 14 месеца и да бъде стъпка към прекратяване на 18-годишната война в страната, предава Ройтерс.

Въпреки че сделката създава път за постепенното изтегляне на САЩ от най-дългата им война, мнозина очакват, че преговорите ще бъдат много по-сложни.

Споразумението беше подписано в катарската столица Доха от специалния пратеник на САЩ Залмай Хализад и политическия лидер на талибаните Мула Абдул Гани Барадар. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо присъства на събитието като свидетел на церемонията.

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че макар споразумението да е добра стъпка, пътят напред няма да е лесен.

„Това е обнадеждаващ момент, но е само началото. Пътят напред няма да е лесен. Постигането на траен мир в Афганистан ще изисква търпение и компромиси от всички страни“, твърди Еспър, който се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани в Кабул, където обявиха съвместна декларация, паралелно на споразумението между САЩ и талибаните.

Съединените щати твърдят, че са поели ангажимент да намалят контингента си в Афганистан до 8600 души, от сегашните 13 хил., в рамките на 135 дни от подписването на сделката, и работят със съюзниците си за пропорционално намаляване на коалиционните сили в страната през същия период, ако талибаните се придъждат към своите ангажименти.

Пълното оттегляне на всички американски и коалиционни сили трябва да се случи в рамките на 14 месеца след подписването на сделката, ако талибаните действат спрямо плана, гласи съвместното изявление.

За американския президент Доналд Тръмп споразумението в Доха представлява шанс да изпълни обещанието си да върне американските войски у дома. Но експерти по сигурността определиха хода като външнополитическа игра, която би дала международна легитимност на талибаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
руснаците ги изгониха, а тези подписаха мирно споразумение. никой не знае и не разбира тази част на света и който се е опитвал, горещо е съжалявал - справка Британия, Русия, Съветския Съюз, сега САЩ. Накратко всеки да си стои там където му е мястото - американците в америка, московците в московията, британците на острова. край на износа на революция, на демокрация, на комунизъм, на глобалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Правителството на Афганистан не е поемало ангажимент да освободи от затвора 5000 талибани, както е посочено в споразумението между САЩ и талибаните, подписано вчера в Доха. Това заяви днес афганистанският президент Ашраф Гани, цитиран от Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Jorkata
преди 4 години
Мдам - изложиха се яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
САЩ и талибаните в Афганистан подписаха мирно спораузмение...С което още един път доказаха нaгло безгръбначие:1. Безгръбначие - коя държава предоваря с "терористи"?2. Нaгло, защото правителството на колонията хал-хабер си нямаше, за какво иде реч.Ама то и у нас е така:https://youtu.be/nQofxZCP-6gРевизия на приватизацията - какво да очакваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още