IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха още санкции на Русия заради нашествието в Украйна

Санкционирани са десетки компании в областта на отбраната и стотици руски депутати

18:46 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ и съюзниците им засилиха натиска върху Москва заради нашествието ѝ в Украйна, след като Вашингтон наложи нови санкции на десетки руски компании в областта на отбраната, стотици членове на парламента и главния изпълнителен директор на най-голямата банка в страната, предава Ройтерс.

Американското министерство на финансите публикува и насоки на сайта си с предупреждение, че свързани със злато трансакции с участието на Русия може да бъдат подложени на санкции от американските власти - ход, който цели да предотврати възможността Москва да се измъкне от съществуващи санкции.

„Целта ни тук е методично да премахнем ползите и привилегиите, на които Русия някога се радваше като участник в международния икономически ред“, коментира високопоставен представител на администрацията, пожелал да остане анонимен.

САЩ и съюзниците им наложиха няколко пакета със санкции, включително насочени срещу най-големите банки в страната и президента Владимир Путин, откакто руските сили нахлуха в Украйна преди един месец в най-голямото нападение срещу европейска страна от Втората световна война насам.

Москва нарича нападението си „специална операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на съседната си страна.
Мишени на новите санкции са над 40 компании в областта на отбраната, включително държавната "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение" и 28 компании, с които тя е свързана, а също и генералният ѝ директор, съобщи финансовото министерство в комюнике.

То допълни, че действията на Вашингтон са в съответствие със сходни мерки, предприети от ЕС, Великобритания и Канада.

Финансовото министерство съобщи, че конгломератът, който Великобритания вече санкционира, произвежда военноморски системи и оръжия, които Русия използва срещу Украйна, включително свръхзвуковите ракети Kh-31, които се използват усилено в офанзивата на Москва.

Сред другите компании в новия списък са производители на боеприпаси за руската армия, на цивилни и военни хеликоптери и на дронове, които според финансовото министерство първоначално са били проектирани за наблюдение, но са били преустроени и използвани за нападения срещу украинските сили.

Финансовото министерство наложи санкции и на 328 членове на Думата, долната камара на руския парламент, и на Херман Греф, ръководител на най-голямата руска банка Сбербанк, който според финансовото министерство е близък съратник на Путин.

Миналия месец САЩ съобщиха, че американските банки трябва да прекъснат кореспондиращите си банкови връзки със Сбербанк, които позволяват на банките да правят плащания помежду си и да придвижват пари в цял свят, но не замразиха активите ѝ.

В четвъртък САЩ наложиха санкции и на 17 членове на борда на директорите на Совокомбанк, която е подложена на американски санкции, както и на Генадий Тимченко, дългогодишен съюзник на Путин, на неговите компании и членове на семейството му.

Официалният представител съобщи, че САЩ са предупредили Путин, че ще бъде изправен пред бързи и тежки последици, ако нападне Украйна, и страната изпълнява заплахата. Той отбеляза, че Русия се сблъсква с тежка инфлация и икономически проблеми, които ще извадят страната от топ 20 на световните икономики.

„Русия скоро ще се изправи пред остър недостиг на идеи, таланти и технологии, за да се конкурира в 21-и век, а Путин ще се сблъска със стратегически провал, който сам сътвори“, допълни американският представител.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви по-рано тази седмица, че САЩ ще се консултират със съюзниците си във връзка с участието на Русия в Г-20 на най-големите икономики в света.

Санкциите и икономическите последици от тях може да улеснят разговорите, тъй като на практика ще лишат Русия от възможността да участва в Г-20 заради свиващата ѝ се икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още