IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прехвърлиха топката на търговската война в полето на ЕС

Според американския министър на търговията Брюксел ще е отговорен за евентуална ескалация на двустранните отношения, ако реши да отвърне на действията на САЩ

12:40 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ не желаят да започват търговска война с Европейския съюз (ЕС), но това дали ще има ескалация на конфликта или не, ще зависи от Брюксел. Това заяви американският министър на Търговията Уилбър Рос в интервю за френското издание Le Figaro, прехвърляйки отговорността за евентуален търговски спор на ЕС.

По думите му решението на Вашингтон за това дали да наложи вносни мита за европейската стомана и алуминий ще бъде обявено в четвъртък, като това ще стане или преди началото на борсовата сесия или след края й, посочва Ройтерс.

„Не искаме търговска война“, заяви Рос пред вестника, като според него „Европейският съюз трябва да реши дали желае да въведе ответни мерки“.

„Следващият въпрос ще бъде: как ще реагира (американският президент Доналд – бел. ред.) Тръмп? Видяхте реакцията му, когато Китай реши да отговори“, предупреди Рос.

По думите на министъра, ако се стигне до ескалация на ситуацията, това ще бъде „защото ЕС са решили да отговорят“ на наложените от САЩ мита.

Американският министър на търговията отправи още една критика към властите в Брюксел по отношение на двустранната бизнес отношения, този път от страниците на икономическото издание Financial Times.

В него той посочва, че Вашингтон е дълбоко притеснен за новите европейски правила за защита на личните данни, които ще променят начина, по който компаниите развиват бизнеса си на Стария континент. Според министъра регулациите трябва да се прилагат по начин, който да сведе до минимум бариерите пред търговията.

„Ние в САЩ сме дълбоко притеснени за това как новите регламенти на ЕС за защита на личните данни – влезнали в сила миналата седмица, ще наложат големи промени в начина, по който американските и европейските компании извършват бизнес“, написа той.

Според министъра трябва да бъде намерен път, по който новите европейски политики, известни като GDPR, да се прилагат без създаването на „неоправдани бариери“. „Европейските власти трябва да осигурят ясни правила и по-предвидима регулаторна среда, за да се подкрепят инвестициите и иновациите“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още