IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават на компаниите за канабис да работят с банки

Към момента този бизнес работи само с пари в брой

14:34 | 22.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, който позволява на банките да правят бизнес с компании за канабис без да се страхуват от наказание. Това дава тласък на реформата, търсена от разрастващата се индустрия.

Т.нар. Закон за безопасно банкиране би облагодетелствал компаниите за марихуана, които досега бяха затруднявани от различни федерални ограничения. Те трябваше да правят допълнителни разходи за сигурност и логистика дори при легализирането на марихуаната в определени щати.

Около 3 дузини щати вече позволяват медицинска марихуана или употребата ѝ за развлечение, според New Frontier Data, фирма за изследване на пазара на канабис.

Мярката, която преди беше приета от Камарата с двупартийна подкрепа, този път беше одобрена с гласуване като част от закон, свързан с националната отбрана. Ед Пърлмутър, демократ от Колорадо, който представи законопроекта, коментира, че осигуряването на бизнеса с канабис на достъп до банковата система ще донесе повече пари в икономиката и ще предложи възможност за създаване на добре платени работни места.

Американската индустрия на канабис е реализирала 20,3 млрд. долара легални продажби през 2020 г., според New Frontier Data.

Все пак реформата на индустрията е все още далеч от желаното, защото тя настоява за цялостна легализация и освобождаване от данъчни тежести.

Американският съвет за канабис, търговска група, която представлява компании в бранша, определя настоящите правила, които изискват фирмите за марихуана да оперират изцяло в кеш, като опасност за сигурността.

„Легален канабис за над 17 млрд. долара е продаден в САЩ през 2020 г., предимно чрез парични трансакции. Принуждаването на легитимен, добре регулиран бизнес да извършва по-голямата част от операциите си в брой е анахронично и явна заплаха за обществената безопасност“, казва изпълнителният директор на съвета Стивън Хокинс в изявление преди приемането на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Днес канабис, утре афганистанска суровина. Промишленост да става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
САЩ разрешават на компаниите за канабис да работят с банки >> Дойдохме си на думата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още