IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват дали вносът на коли застрашава националната сигурност

За последните 20 години вносът на пътнически автомобили е нараснал до 48%

11:46 | 24.05.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, което може да доведе до налагане на мита за колите, произведени в чужбина, съобщиха световните агенции.

Има доказателства, сочещи, че от десетилетия вносът от чужбина подкопава местната автомобилна промишленост, заявява министърът на търговията Уилбър Рос в изявление, цитирано от ДПА.

Разследването ще определи дали вносът на автомобили и автомобилни части "отслабва вътрешната ни икономика и може навреди на националната сигурност, посочва Рос. 

В отделно комюнике президентът Доналд Тръмп заяви, че е казал на Рос да обмисли да започне разследване, отбелязвайки, че "основни сектори като автомобилите и автомобилните части са жизненоважни за сигурността ни като нация".

Подобни причини бяха използвани, за да се оправдае налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий, които обтегнаха отношенията на САЩ с техни ключови съюзници.
Рос е изпратил писмо до министъра на отбраната Джеймс Матис, с което го информира за разследването, съобщи министерството на търговията.

Според ведомството през последните 20 години вносът на пътнически автомобили е нараснал от 32% от колите, продавани в САЩ, до 48%, предаде БТА.

Между 1990 и 2017 г. според оценки на министерството заетостта в производството на автомобили в САЩ е намаляла с 22% макар американците да продължават да купуват коли с рекорден темп.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп, че се разглежда възможността за налагане на мита от 25% върху вноса на автомобили в САЩ, посочва ТАСС.

Евентуалното въвеждане на такива мита ще предизвика сътресения на международния пазар, предупреди японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Китай заяви, че твърдо ще защити правата и интересите си срещу това, което определя като злоупотребата на администрацията на Тръмп с разпоредбите за националната сигурност в търговията, допълва АП.

Злоупотребата с разпоредбите за националната сигурност ще подкопае многостранната търговска система и ще наруши реда в международната търговия, подчерта говорител на китайското министерство на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 5 години
Колко удобно - вместо мита... просто забрана на вноса в "интерес на нац. сигурност". Бомбене пак в "интерес на нац. сигурност".Гълтат вода американците.. обаче искат да потопят целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Колко е хубаво, че ние нямаме такива терзания! Представяте ли си на целия ни хал да имахме и тези грижи :) Да-а, трудно се става great again. И още по-малко по начина, по който се опитва да го направи Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
Изглежда, че ФАЩ са се запътили към фалитче! ;) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
Радетели са на "свободния пазар" ю, НО когато имат ДАЛАВЕРА от това! ;) Иначе са против! Също така са радетели и на "демокрацията", НО на "демокрацията на американсия народ"! :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Има една проста истина - американските автопроизводители могат да правят едни камиони, които наричат коли. Във всички други типове са гола вода. Тоест техния пазар е сведен до САЩ и арабските държави, защото да цъфнеш с един едрогабаритен пикап в град е по-скоро смешно и тъжно в нормална страна. За това и глътнаха вода детроитските компании. Отделно, автопроизводителите извън САЩ си построиха заводи в САЩ или около тях - Канада/Мексико. Не знам как Тръмп я мисли (ако въобще може де). Нали са големи радетели за свободен пазар или това е само когато става дума за техни комапнии да са на + :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
orchis
преди 5 години
Американските коли се превърнаха в синоним на таралясник. Особено през последните 20 години. Нещо подобно на руските от края на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
scott
преди 5 години
колко гот.Германиа попи вода. Пазара у САЩ целенасочено ЗАТВАРЯ!От дизългийт през митата до пълна ликвидациа на чуждестранните афтомобили там. Ура другари.ти, европеецо, купувай шевролет.дойчланд, дойчланд убер алес, каза перчема.Кво ше стане, ако не купуваш шевролет? ми ше дойдем с танка да ти иземем мерцедеса, че застрашаваш националтата сигурнос.много станаха ***.***,човеци пъплещи по земята.поводъ е ясен и причината също. ше има яка война.амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още