IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционираха и семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков

Нови мерки обхващат членове на борда на руската банка ВТБ и депутати от Думата

08:24 | 12.03.22 г. 2
<p>
	Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на една от годишните пресконференции на президента на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на една от годишните пресконференции на президента на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ въвеждат още санкции срещу руски олигарси и депутати, за да засилат натиска върху близките до президентана Русия Владимир Путин заради инвазията на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Сред лицата, на които са наложени санкции, са десетима души от Управителния съвет на руската банка ВТБ, 12 депутати от Думата и семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, казва се в съобщение на американското министерство на финансите, цитирано от БТА.

Въведени са санкции в частност на съпругата на Песков - олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка, както и на двете им пълнолетни деца. 

Министерството на финансите на САЩ обвинява личата, че подкрепят нахлуването на Русия в Украйна. 

Американското финансово министерство продължава да държи отговорни руските официални представители за това, че позволяват на Путин да води неоправдана и непровокирана война, коментира министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън. 

Санкциите са последните от серията наложени мерки от страна на САЩ, включително срещу руския президент Владимир Путин и срещу руската Централна банка, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Wall Street Journal пише, че на американски хедж фондове, в които е инвестирал руският олигарх Роман Абрамович, е казано да замразят активите му.

Великобритания вече замрази негово имущество и му наложи забрана за пътуване, както и постави условия за продажбата на футболния клуб „Челси“.

Администраторът на фонда SS&C Globe Op посочва в съобщение, че сметки, приписвани на Абрамович, са блокирани за трансакции, пише вестникът, като се позовава на запознати източници.

SS&C наблюдава ситуацията и очаква насоки от Министерството на финансите на Обединеното кралство, Службата за прилагане на финансовите санкции и Паричната администрация на Каймановите острови, допълва се в доклада.

Други фондове са получили подобни съобщения, посочва медията.

Ройтерс цитира свои източници, според които Пентагонът на САЩ се е обърнал към специален екип, който да ръководи процеса по търсене на нови оръжия и исканията за прехвърляне на съществуващи оръжия сред съюзниците на САЩ. Службата на Пентагона за придобиване и поддръжка, която купува оръжия за американската отбрана, отчита повишено търсене от страна на европейските съюзници, които се опитват да трансферират оръжия към Украйна или да подсилят собствената си отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ляв крачол, десен крачол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
e*** съм го в ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още