IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ свалят санкциите срещу алуминиевата империя на Дерипаска

Компаниите, за които важи мярката, са „Русал“, En+ и енергийната фирма EuroSibEnergo

10:24 | 20.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското министерство на финансите обяви, че ще свали санкциите от основните компании в империята на руския бизнесмен Олег Дерипаска, включително и от алуминиевия гигант „Русал“ и неговата компания собственик En+, с което Вашингтон значително смекчава санкциите си срещу Русия във връзка с анексирането на полуостров Крим през 2014 г., съобщава Ройтерс.

През април финансовото министерство наложи санкции върху Дерипаска, „Русал“, En+ и редица други компании, в които той има дял, посочвайки като причина извършването на „зловредни дейности“ от страна на Русия. С решението си САЩ предизвикаха сътресение а алуминиевия пазар, който преди това трябваше да понесе удара от увеличените вносни мита в Щатите.

След лобиране от страна на европейски правителства, и по-специално това на Ирландия, Вашингтон отложи влизането в сила на санкциите и започна преговори с екипа на Дерипаска с цел „Русал“ и En+ да бъдат изведени от „черния списък“, но само при условие, че олигархът намали контрола си върху тях.

Според последното решение на финансовото министерство Дерипаска ще остане обект на санкции, но три от неговите компании - „Русал“, En+ и енергийната фирма EuroSibEnergo, са се съгласили на структурни промени, за да бъде намален дела му.

„Тези компании се ангажират значително да намалят собствеността на Дерипаска и да ограничат неговия контрол“, съобщиха от финансовото министерство в изявление в сряда.

Мярката ще влезе в сила в рамките на 30 дни, освен ако Конгресът не я блокира.

Акциите на металургичния гигант поскъпнах с над 26%, след като новината стана ясна, като 15 минути преди 10 ч. те се търгуват с повишение от близо 9%. От своя страна цената на алуминия поскъпва с 0,1%.

Цената на алуминия намалява през последните месеци частично заради очакванията, че мерките срещу „Русал“ ще бъдат смекчени или премахнати. Въпреки това несигурността около пазарите в Китай – най-големият производител и потребител на метала, продължават да са налице и обещават да продължат и през следващата година, посочва Bloomberg.

По-рано този месец американската инвестиционна Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на метала в Китай през 2019 г. с 9% и посочи, че не се очаква търсенето в страната да нарасне. В същото време други анализатори, сред които тези на CRU Group, предупредиха за възможен недостиг евентуално през следващата година, който ще е налице дори и при свалени санкции от „Русал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
markov
преди 5 години
Обещал да си намали контрола.....дрън дрън, просто спекулативното увеличение на цената на алуминия причини бая загуби на производителите които трябва да се компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още