IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси стартират с повишения, подкрепени от сезона на отчетите*

Държавните облигации също влияят положително, след като доходността им спадна от рекордните нива

17:49 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на щатските борси започнаха сесията на зелено, подкрепени от силните финансови резултати за тримесечието на едни от най-големите американски компании, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се търгува с повишение от над 120 пункта, а Visa се представя най-добре в рамките му.

Основният показател S&P 500 също расте с 0,61%, докато технологичният сектор бележи увеличение от 2,1%.

Технологичният индекс Nasdaq composite също е нагоре с 1,3%.

Акциите на Facebook поскъпнаха с над 8,2%, след като компанията отбеляза по-добри от очакванията печалба и приходи за първото тримесечие. Броят на ежедневните активни потребители сочи стабилна ангажираност в платформата въпреки проблемите около случая с Cambridge Analytica.

Книжата на Advanced Micro Devices също скочиха с около 13% след публикуваните резултати, задминали прогнозите.

„Има две неща, които движат пазара: сезонът на отчетите и новините от Вашингтон“, коментира Ранди Фредерик, вицепрезидент за търговията и дериватите в Schwab Center for Financial Research. Той отбеляза, че печалбата може в момента да засенчва новините от столицата.

„Сезонът на отчетите засега е добър“, допълни той. „Не виждам защо това няма да продължи“, посочи още експертът.

От компаниите в индекса S&P 500, които публикува резултатите си до момента, 81% бият прогнозите, посочва FactSet.

Акциите получиха подкрепа и от лихвените проценти, които спаднаха от няколкогодишните си върхове. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа отново мина под нивото от 3%, след като Европейската централна банка остави своите лихвени проценти без промяна и потвърди позицията си по паричната политика.

На валутните пазари доларът леко поскъпва. Индексът на щатската валута, който измерва стойността му спрямо шест конкурентни, се повишава с 0,21% до 91,22 пункта. Спрямо него еврото се разменя за 1,2127 евро, или с понижение от 0,28%. Към японската йена доларът леко поевтинява, като са разменя за 109,24 йени.

На пазара на суровини петролът продължава да се движи на зелено. Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 6 цента, или 0,09%, до 68,11 долара за барал, а върху сорта Брент – с 0,43 цента, или 0,58%, до 74,43 долара за барел.

Златото обаче поевтинява – с 0,25% до 1319,50 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 26.04.18 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още