IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните финансови отчети оцветиха индексите на Wall Street в зелено

Акциите на технологичните компании поскъпнаха, въпреки че доходността по 10-годишните щатски облигации достигна 4-годишен връх

23:31 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси нараснаха във вторник, докато инвеститорите продължиха да следят постъпващите данни от финансовите отчети и доходността по щатските облигации, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,45%, или 499,51 пункта, до 34 911,2 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,61%, или 70,52 пункта, до 4462,21 пункта.

Технологичният показател Nasdaq отбеляза ръст от 2,15%, или 287,3 пункта, до 13 619,66 пункта.

В последните седмици индексите са подложени на натиск - барометърът S&P 500 се понижи за две поредни седмици.

Ценните книжа на банките поскъпнаха на фона на предстоящото покачване на лихвата от Федералния резерв на САЩ и добрите финансови отчети от сектора. Цената на акциите на Citizens Financial се увеличи с около 7 на сто, след като компанията надмина очакванията за резултатите си през първото тримесечие. Акциите на JPMorgan добавиха над 2% към капитализацията си.

Акциите на компаниите в технологичния сектор също бяха на зелена територия. Ценните книжа на Disney поскъпнаха с 3,34%, а на Microsoft и Alphabet с по над 1%.

Ръстът в стойността на технологичните акции бе отбелязан въпреки нарасналата доходност по държавните облигации, което може да е сигнал, че инвеститорите не трябва толкова да се доверяват на пазарния възход във вторник, каза главният инвестиционен стратег в Delos Capital Advisors Андрю Смит. Според него поскъпването на технологичните акции на фона на нарастващата доходност по ДКЦ не е "обичайно явление".

Ценните книжа на Netflix поскъпнаха с малко над 3%. Данните от финансовия отчет, публикуван след края на търговската сесия, показаха загуба на 200 хил. абонати през първото тримесечие на годината. Това е бил първият спад в броя на потребителите на платформата от над десетилетие насам.

Нагласите на инвеститорите бяха подпомогнати от сезона на отчетите, който е в разгара си - във вторник Johnson & Johnson надмина очакванията за печалба на акция, макар че понижи прогнозите си за печалбата през 2022 г. Въпреки това акциите на фармацевтичната компания поскъпнаха с 3 на сто.

Цената на ценните книжа на производителя на детски играчки Hasbro нарасна с над 5%. По-рано през деня той съобщи, че очаква голям финансов удар заради войната в Украйна.

Данните във втория ден от седмицата показаха, че броят на разрешителните за строеж в САЩ през март е бил над пазарните очаквания, според Dow Jones. Изглежда това спомогна представянето на някои акции, като тези на D.R. Horton поскъпнаха с 3,5 на сто.

Инвеститорите продължиха да следят и случващото се на облигационните пазари, след като доходността по 10-годишните щатски облигации достигна 2,94% - най-високото ниво от 2018 г. насам.

Гуверньорът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс прогнозира, че основната лихва в САЩ може да достигне ниво от 2,5% до края на годината, но ако инфлацията се задържи на високо равнище, то може да се наложат последващи лихвени повишения.

Цената на европейския сорт Брент намаля с 5,24% до 107,23 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с над 5% до 102,5 долара за барел.

Златото поевтиня с 35,7 долара до 1950,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още