IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евънс от Фед: Основната лихва може да достигне 2,5% до края на годината

Ако инфлацията в САЩ се задържи на високо равнище, може да има нужда от още покачване на лихвите, смята гуверньорът на Фед в Чикаго

22:40 | 19.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основният лихвен процент на Федералния резерв на САЩ може да достигне ниво от 2,25-2,5% до края на годината, но ако инфлацията продължи да е висока, ще има необходимост от още лихвени покачвания. Това заяви гуверньорът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс, цитиран от Ройтерс.

"Вероятно ще отидем отвъд неутралното ниво - това е моето очакване", каза Евънс.

Според повечето представители на Фед неутралното лихвено равнище е между 2,25% и 2,5%.

Евънс изтъкна, че въпреки рекордната инфлация в САЩ, която достигна 8,5% през март, има няколко положителни тенденции в данните, като например забавянето на ръста на цените на някои стоки, включително на автомобилите втора употреба. Според него ако този тренд продължи, той ще спомогне за потушаването на инфлацията.

 

 

 

 

 

Данните обаче може да покажат и последващо ускоряване на темпа на растеж на цените на фона на войната в Украйна и бързото разпространение на коронавируса в Китай - събития, които допълнително усложняват проблемите със снабдителните вериги.

"Ако инфлацията, поради дадена причина, започне отново да се ускорява, това ще е голям проблем", коментира Евънс.

Следващото заседание на Фед предстои да се състои в началото на май, като прогнозите са регулаторът да повиши лихвите с 50 базисни пункта в опит да навакса за забавената си реакция.

По-рано тази седмица управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, добре познат като ястреб* сред централните банкери, се застъпи за лихвен процент от 3,5% в края на годината.

Булард добави, че войната в Украйна вероятно ще окаже значително въздействие върху икономическото развитие в Европа, но въздействието ѝ в Северна Америка вероятно ще остане ограничено.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
САЩ прилагат създаващ щети метод за емитиране на долари. Неправилното държавно поведение е водещата причина за щети. Финансовата грешка сътворява инфлация. Тъй като е разкрита водещата причина, сегашната национална инфлация е възможен за разрешаване държавен проблем. Ако не се ползваше грешния метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Федералният резерв е жертва на финансовата грешка. Дори сто пъти да промени основната лихва, Федералният резерв не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация. Прекратяването на злокобната държавна финансова грешка е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още