IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се насочва към най-лошия си месец от избухването на пандемията*

Трите водещи индекса на Wall Street преминаха седмица на силна волатилност

18:18 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Michael Nagle/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street отбелязват спадове в петък, докато индексът S&P 500 се насочва към най-лошия си месец от март 2020 г. насам, съобщи CNBC. Широкият измерител отстъпва с 0,37% до 4310,63 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 0,66%, или 226,6 пункта, до 33 934,18 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 0,39% до 13 300,74 пункта.

Индексът S&P 500 навлиза в територията на корекция, като се понижи с 10% под рекордното си ниво в рамките на деня. Показателят Nasdaq е с повече от 18% под достигнатия връх.

Трите водещи индекса на Wall Street преминаха седмица на силна волатилност, включително бенчмаркът Dow, който достигна загуба от 1000 пункта в рамките на деня, но завърши с ръст в понеделник.

Индексите Dow и S&P 500 са напът да отбележат четвърти пореден седмичен спад, докато бенчмаркът Nasdaq Composite, който се сви с 3% тази седмица, е напът да отбележи пета поредна седмица на червена територия.

С наближаващия край на януари, технологичният показател Nasdaq се насочва към най-лошия си месец от октомври 2008 г., а индексът S&P 500 – от март 2020 г. насам. За широкия измерител това би бил и най-лошият януари в историята. Бенчмаркът Dow може също да запише най-лошия си месец от избухването на пандемията и най-лошия си старт на годината от 2009 г.

Индексът на пазарната волатилност Cboe Volatility Index достигна най-високото си ниво от октомври 2020 г. по-рано тази седмица, надхвърляйки 30 пункта.

Инвеститорите продължават да осмислят решението на Федералния резерв на САЩ за затягане на паричната политика.

„Комисията смята да повиши лихвата на заседанието през март", ако има условия за това, каза председателят на Фед Джером Пауъл на виртуална пресконференция след заседанието на централната банка в сряда. Той допълни, че ръководителите не са взели никакви решения за пътя пред политиката, защото тя трябва да бъде гъвкава.

Сега пазарите предвиждат пет лихвени повишения в размер на 0,25 процентни пункта през 2022 г.

„Заседанието на Федералната комисия по отворените пазари (FOMC) не изнеда никого по отношение на паричната политика, но може да се приеме като по-ястребово** от очакванията. Причина за това е намекът на председателя на Фед Джером Пауъл за навлизането във фаза на „стабилно“ нормализиране на политиката“, написа в бележка управляващият директор в Goldman Sachs Крис Хъси.

Акциите на Apple поскъпват с 4,21%, след като компанията отчете поредната си рекордна печалба. Ценните книжа на Chevron поевтиняват с 3,22%. Причина за това е, че данните от финансовия отчет на компанията разочароваха инвеститорите. Акиците на Caterpillar поевтиняват с 4,58% въпреки добрите резултати за печалбата.

Данните, публикувани в петък, показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила до 40-годишен връх. Измерителят на инфлацията, който Федералният резерв на САЩ използва, за да следи покачването на цените, се е увеличил с 4,9% през декември миналата година на годишна база – това е най-високото ниво от септември 1983 г.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, извън храните и енергията, е надминал леко прогнозите на Dow Jones за равнище от 4,8 на сто. За сравнение – през ноември показателят се е равнявал на 4,7%. На месечна база индексът е нараснал с 0,5% в съответствие с очакванията.

*Към 17:36 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още