IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P500 падна под 4 хил. пункта за първи път от над година

Разпродажбите на акции са заради политиката на Фед за лихвите, според анализатори

23:34 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските акции рязко поевтиняха в понеделник, като индексът S&P500 падна под 4 хил. пункта за първи път от над година.

Dow Jones Industrial Average се понижи с над 650 пункта, или почти 2%, до 32 245,7 пункта. S&P500 падна с 3,2% до 3 991,24 пункта, а Nasdaq изтри 4,29% до 11 623,25 пункта.

Всички сектори, включени в индекса S&P500, с изключение на потребителските стоки, се оцветиха в червено, пише CNBC.

На фона на загубите на пазара на акции референтната доходност по 10-годишните съкровищни ​​бонове на САЩ достигна най-високото си ниво от края на 2018 г., като се търгуваше доста над 3%.

„Това е значителна дислокация, която се ръководи от политиката на Федералния резерв“, казва Джеф Килбърг от Sanctuary Wealth. Според него единственият начин пазарите да намерят дъното в близко бъдеще и да се „излекуват“ е ако Фед има способността с инструментите си да успокои лихвените проценти.

Растящите лихви продължават да оказват натиск върху технологичните акции. Книжата на Meta Platforms и Alphabet поевтиняха със, съответно, 3,7% и 2,7%. Amazon, Apple и Netflix изтриха, съответно, по повече от 5%, 3% и 4% от пазарната си оценка, а Tesla и Nvidia – по над 9%.

Комбинацията от високи лихвени проценти и потенциална рецесия заради ръста на инфлацията удря и други области на пазара. Потребителските акции като Nike страдат, както и индустриални компании като Caterpillar и Deere.

Банковите акции също са подложени на натиск. Книжата на Bank of America поевтиняха с над 3%.

Акциите на Rivian изгубиха близо 15%, след като Дейвид Фабер от CNBC съобщи в събота, че Ford се стреми да продаде 8 милиона акции в производителя на електрически превозни средства.

Boeing беше най-губещата компания от включените в Dow – с над 10% понижение, следван от енергийния лидер Chevron, който изтри почти 7% от пазарната си оценка заради поевтиняването на американските петролни фючърси.

3M, Walmart, Amgen и Home Depot са сред малкото компании на пазара, които приключиха сесията с ръстове на цените на акциите.

„Очакваме пазарите да останат нестабилни, като перспективите са в низходяща посока заради нарастват рисковете от стагфлация“, пише Маниш Дешпанде от Barclays.

Анализаторите на графики също виждат признаци за продължителен спад на пазара. Все още не сме видели достатъчно технически доказателства, които да предполагат, че е започнал процес по достигане на дъното, пише Джей Си О’Хара от MKM Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още