IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изгражда таен мегапроект за съхранение на енергия в Тексас

Съоръжението, което в момента се строи край град Ангълтън, ще разполага с капацитет за съхранение на 100 000 мегавата електроенергия

22:40 | 08.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск навлиза на пазара на електроенергия в Тексас с мащабно съоръжение за съхранение на електричество, свързано с изстрадалата щатска електрическа мрежа, която едва не се срина миналия месец. Този ход бележи първия голям залог на Tesla Inc. сърцето на енергийната икономика на САЩ, пише Bloomberg.

Дъщерно дружество на производителя на електрически превозни средства, регистрирано като Gambit Energy Storage LLC, е започнало изграждането на проект за съхранение на енергия с капацитет от над 100 мегавата в Ангълтън, град на около 40 мили (64 км) южно от Хюстън.

Съоръжението може да захранва около 20 000 домакинства в горещ летен ден. Работниците на обекта държат оборудването скрито от погледите на случайните минувачи, но логото на Tesla може да се види върху каските им, като някои публични документи потвърждават присъствието на компанията в рамките на проекта.

Документ, подаден към Комисията за ценни книжа и борси описва Gambit като дъщерно дружество на Tesla.

Когато снежните бури нахлуха в Тексас през февруари и оставиха милиони жители без електричество в продължение на дни, Илон Мъск разкритикува в Twitter щатския Съвет за електрическа сигурност, известен като Ercot, който управлява електроенергийния поток до повече от 26 млн. клиенти. 

Системата за съхранение на енергия, изграждана от Gambit, е регистрирана при Ercot. Уорън Лешър, директор ‚Системно планиране“ в съвета, споделя, че проектът трябва да бъде въведен в експлоатация на 1 юни.

Въпреки че Tesla е известна със своите лъскави електрически превозни средства, тя винаги е била нещо повече от автомобилна компания: нейната официална мисия е да „ускори прехода на света към устойчива енергия“. Големите комунални съоръжения за съхранение на енергия са необходими за складиране на електроенергията, произведена от вятърните турбини и соларните панели, но те също могат да се превърнат в стабилен източник на доходи. Чрез съхраняване на излишната електроенергия, когато цените и търсенето са ниски, собствениците на такива съоръжения могат да я запазят и да я продадат обратно в мрежата, когато цените са по-високи.

Tesla е прекарала години в развитието на своите енергийни технологии за домакинствата. Още през март 2015 г. Мъск представя продукт за домашно съхранение на енергия, наречен Powerwall. На събитието в Лос Анджелис присъстват десетки ръководители на компании за производство на енергия и комунални услуги. Година по-късно Tesla придоби компанията SolarCity, която инсталира соларни панели, основана от Мъск и неговите братовчеди.

Но продуктовата гама на компанията вече се простира отвъд домовете. Съоръженията за съхранение на енергия на Tesla Powerpack и по-голямото Megapack са проектирани с оглед на потребителите на комунални услуги. Проектът за изграждане на големи батерии на компанията в Южна Австралия, стартиран през 2017 г., е в непосредствена близост до вятърен парк и може да съхранява излишъка от електроенергията, генерирана във ветровити нощи за дневното потребление. Със своите 100 мегавата това е най-големият проект за съхранение на енергия в света по време на въвеждането му в експлоатация.

TESLA TESLA

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че фокусът на Tesla върху енергетиката често отстъпва на все по-конкурентния бизнес за производство и продажба на електрически автомобили, Мъск и неговият ръководен екип продължават да разглеждат енергията като ключова част от растежа на концерна. „Мисля, че енергийният бизнес на Tesla ще бъде приблизително със същия размер като автомобилните ѝ операции“, споделя Мъск по време на обявяването на финансовия отчет на компанията през юли 2020 г. „Обединен, енергийният бизнес на Tesla е по-голям от автомобилния“, добавя той.

Енергийните операции на компанията могат да представляват до 30% от общите ѝ приходи през следващото десетилетие в сравнение с около 6-те процента днес, според анализатора Алекзандър Потър от Piper Sandler.

„Бизнесът на Tesla за съхранение на енергия на процентна база се разраства по-бързо от нейния автомобилен бизнес и този процес ще се ускорява“, посочва Даниел Фин-Фоли, енергиен експерт от Wood MacKenzie Power and Renewables.

Фокусът на Мъск спрямо Тексас е разбираем – щатът представлява енергийният център на САЩ с богатите си залежи на петрол, газ, големия капацитет на соларна и вятърна енергия. В продължение на повече от век тексаската електропреносна мрежа е доставяла ток до домакинствата, но скорошното застудяване  подчерта колко крехка е тя в ерата на климатичните промени. С изграждането на голямо съоръжение за съхранение на енергия, като това на Gambit, устойчивостта на енергийната мрежа на щата може да подобрена.

Към момента около 2100 мегавата мощности за съхранение на енергия и 37 000 мегавата соларна и вятърна енергия са в напреднал етап на свързване с мрежата на Ercot.

Проектът Gambit първоначално е разработен от базираната в Сан Франциско Plus Power, частна компания за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), която разработва подобни съоръжения в няколко щата. Според градската управа на Ангълтън компанията работи съвместно с Tesla по проекта, която някои от най-важните служители на Plus Power преди това са работили в концерна на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 3 години
За ниското ниво на статията подсказва още началото.Заглавието: "Tesla изгражда таен мегапроект".Трудно е един проект хем да е таен, хем да е мега.По-надолу пък пише:"Илон Мъск навлиза на пазара на електроенергия в Тексас с мащабно съоръжение за съхранение на електричество, свързано с изстрадалата щатска електрическа мрежа..".Т.е. този таен проект е свързан с обществената мрежа. Което изисква съответни разрешения и надали може да стане тайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Изпревалили сте ме - тук нивото пада като у селски хоремаг. Неа вкиснатото зеле ще кажа само, че в заглавието пише "100 000 мегавата електроенергия", което не са 100 МВт, а 100ГВт :) И зелетата не правят разлика между мега и гига :) Нормално е за *** хора. За сравнение, 100 000 мегавата са 100 реактора като работещите 5-ти и 6 -ти в Козлодуй. 100ГВт е мощността на всички атомни реактори в САЩ. Жалко е, че се пишат подобни мал оумни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
100MW е проектната мощност . от там нататък нищо друго не знае , освен компанията , за която се изгражда и мястото . няма официални данни никъде все още . в предвид други подобни проекти , вероятно ще е 130-150MWh . с този мащаб ще покрива пиково вечерно търсене за 2 часа на някой съседен град и ще осигурява мрежови услуги за регулиране на честотата за оператора на място . виж параметрите на hornsdale в австралия , вероятно ще са сходни ... в австралия са много доволни от проекта , строят още 4 подобни ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Е то това е нещо съвсем нормално и не само в инвестора.Аз вече им претръпнах на наще медии.Вярното е 100 мвтчаса капацитет за съхранение на енергия.Не е лощо да почетат все пак .Енергията не се мери в мегавати, а в мегаватчасове.Мегават е мярка за мощност.Генератор с мощност 100 мвт за един час ако работи на 100% ще произведе 100 мегаватчаса електроенергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Яко.Дядята пак е тук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 3 години
За протокола 1: батерията(акумулаторът) има определена мощност за време, примерно 100МВ/часЗа протокола 2: в заглавието имаме 'ще разполага с капацитет за съхранение на 100 000 мегавата електроенергия', в статията 'проект за съхранение на енергия с капацитет от над 100 мегавата в Ангълтън'?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Tesla изгражда таен мегапроект за съхранение на енергия в Тексас И шо таен бе Пурко?Да не разберат пак студа и виелицата ли, че да направят сечено?Или па КГБ нещо да разтури?Или мафията Сицилианска, Руска, Колумбийска и пр.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още