IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е провел конферентен разговор с шефове на банки заради срива на пазара

Президентът е искал от тримата изпълнителни директори да си кажат мнението за състоянието на американските потребители

12:49 | 17.08.19 г. 2
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е провел конферентен разговор с изпълнителните директори на трите най-големи американски банки по време на срива на фондовата борса в сряда, съобщава CNBC.

Според хора, запознати с въпроса, Тръмп е провел разговори с изпълнителния директор на J.P. Morgan Chase Джеми Димън, Браян Мойнихан от Bank of America и шефът на Citigroup Майкъл Корбат. Dow Jones се понижи с 800 пункта или с 3% в най-лошия си ден за 2019 г. на фона на сигнала за наближаваща рецесия от пазара на облигации.

Президентът е искал от тримата изпълнителни директори да си кажат мнението за състоянието на американските потребители. Мениджърите са обяснили, че потребителският сектор се справя добре, но че представянето може да е още по-добро, ако се решат проблемите, включително търговската война между САЩ и Китай.

Банкерите също така са казали на Тръмп, че търговският спор вреди на перспективите за капиталовите разходи на компаниите. Според източника президентът е бил възприемчив към идеята, че несигурността по отношение на търговията вреди на бизнес доверието.

Друго изразено мнение по време на разговора е било, че намаляване на лихвите с 25 базисни пункта от страна на Федералния резерв няма да промени капиталовите потоци на пазарите.

Банковите акции бяха сред най-засегнатите след обръщането на кривата на доходността - необичайно събитие, при което доходността по дългосрочните облигации пада под тази на краткосрочните. Това е така, защото намаляващите лихвени проценти оказват натиск върху печалбите на банковия сектор, а също и сигналът обикновено означава, че идва рецесия, което би довело до увеличаване на проблемните кредити.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Все още президентът Тръмп пренебрегва, че съществения проблем на САЩ е въведената практика Федералната резервна система да работи по неправилен начин.Съответна държава може да се спаси от катастрофална криза, когато нейната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Все още президентът Търмп пренебрегва, че съществения проблем на САЩ е въведената практика Федералната резервна система да работи по неправилен начин.Съответна държава може да се спаси от катастрофална криза, когато нейната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още