IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се е опитал да уволни специалния прокурор в разследването срещу Русия

През юни президентът е поискал да уволни Робърт Мълър, но е бил спрян от свои съветници

13:09 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Специалният прокурор Робърт Мълър (вдясно). Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалният прокурор Робърт Мълър (вдясно). Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е искал да уволни специалния прокурор в разследването срещу евентуална руска намеса в американските избори Робърт Мълър, съобщават анонимни източници на New York Times. Това обаче е предизвикало тревога сред съветниците на държавния глава, че по този начин той рискува да наруши американските закони.

Тръмп се е отказал от желанието си да отстрани Мълър, след като неговият съветник Дон Макган е отказал да изпълни нареждането и е заплашил да напусне. Той е изразил несъгласието си с позицията на президента пред други високопоставени служители в администрацията на Белия дом, посочвайки, че подобно действие ще има катастрофален ефект върху държавния глава. 

Макган, който е дългогодишен адвокат по финансови дела на Републиканската партия, беше и един от високопоставените лица в предизборната кампания на Тръмп, като според New York Times той е имал участие в почти всяко голямо решение, взето от президента, като уволняването на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми.

Една от причините за нежеланието на Макган да уволни Мълър е и притеснението, че това би могло да предизвика повече съмнения, че Белият дом се опитва да попречи на разследването срещу Русия.

Тръмп и неговите поддръжници често отправят критики към разследването на специалния прокурор за евентуална руска намеса на президентските избори през 2016 г., наричайки го „лов на вещици“.

По-рано този месец се появи информация, че не е изключено дори самият президент да бъде разпитан във връзка с разследването. По този повод преди да замине за срещата на Световния икономически форум в Давос, Тръмп заяви, че е готов да даде показания под клетва. „Очаквам го с нетърпение“, каза той в сряда, имайки предвид евентуална среща с прокурора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още