IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп смята, че ФБР е внедрило информатор в предизборния му щаб през 2016 г.

Държавният глава смята, че въпросният информатор е вербувал някой от представителите на кампанията му

10:20 | 19.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу Министерството на правосъдието на САЩ като намекна, че ФБР може би е внедрило свой информатор в предизборния му щаб през 2016 г. или е вербувало някого от кампанията му, съобщи Ройтерс.

Тръмп се въздържа да обвини бюрото, че го е шпионирало и предпочете да говори за сведения, че най-малко един човек от ФБР бил "вкаран" с политическа цел в кампанията му, но не каза чии са тези твърдения. "Ако това е вярно, това е най-големият политически скандал на всички времена", написа Тръмп в Twitter.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който сега е един от личните адвокати на президента, почти незабавно омаловажи спекулациите на Тръмп за някакъв информатор. Пред CNN той каза, че не е сигурен, че е имало такъв човек, и добави, че и президентът не е сигурен.

Нито Тръмп, нито Джулиани дадоха някакви доказателства за внедряване на някого от правителството в щаба на Тръмп. Дълго време ни се казваше, че е имало някакво проникване, каза Джулиани. По едно време президентът мислеше, че е бил подслушван, добави той.

Според New York Times ФБР е ползвало услугите на таен осведомител по време на разследването за действията на екипа на Тръмп по време на предизборната кампания. Според източници на вестника такава роля играел американски университетски преподавател, работещ във Великобритания, предаде ТАСС. Той поддържал връзка с двама души, които тогава били съветници на Тръмп - Джордж Пападопулос и Картър Пейдж. И двамата са разследвани във връзка с твърденията за евентуална намеса на Русия в американската предизборна кампания.

По повод разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, Тръмп и някои негови съюзници са казвали, че хора от Mинистерството на правосъдието се стремят да саботират администрацията му, отбелязва Ройтерс.

ФБР отказа да коментира твърденията за негов източник в екипа на американския държавен глава. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още