IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши с 20% мито върху европейските автомобили

Европейският съюз въведе от днес мерки в отговор на наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия

21:12 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в съобщение в Twitter, че ще въведе мита от 20% за внос на европейски автомобили, ако ЕС не премахне търговските бариери за американски компании, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тръмп посочва, че Европейският съюз в продължение на дълго време е поддържал мита и търговски бариери спрямо САЩ и техните велики компании и работници.

„Ако тези мита и бариери не бъдат премахнати в скоро време, ще въведем мита от 20% за всичките им автомобили, внасяни в САЩ", изтъква американският държавен глава.

Европейският съюз въведе от днес мерки в отговор на наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия. Мерките незабавно ще засегнат списък с продукти на стойност 2,8 млрд. евро, съобщиха от Европейската комисия. 

Списъкът с американски стоки включва стоманени и алуминиеви продукти, селскостопански стоки и комбинация от различни други продукти. С въвеждането на митата ЕС упражнява правата си съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО).

„Ние не искаме да сме в тази позиция, но едностранното и неоправдано решение на САЩ да налагат мита върху стоманата и алуминия за ЕС, означава, че нямаме друг избор“, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя обясни още, че реакцията на ЕС е премерена, пропорционална и напълно в съответствие с правилата на СТО, като ако САЩ премахнат мината и ЕС ще направи същото.

Държавите членки на ЕС са изразили своята едонодушна подкрепа за този подход.

Останалото ребалансиране на търговията на стойност 3,6 млрд. евро ще се осъществи на по-късен етап – след три години или след позитивно решение на Световната търговска организация, ако това стане по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още