IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон иска да отслаби контрола над използването на атомни оръжия в САЩ

Промяната в ядрената политика на страната ще е първата от осем години насам

15:44 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп иска да разхлаби ограниченията за използване на атомни оръжия, както и да разработи нови, по-достъпни ядрени бойни глави за американските ракети Trident. Това съобщава бивш американски държавен служител, запознат с черновата на проекта, цитиран от британския вестник Guardian.

Според Джон Уолфщал, който заемаше длъжността на специален помощник на Барак Обама по въпросите на оръжейния контрол и неразпространението на атомни оръжия, преразглеждането на позицията за ядреното въоръжение, подготвяно от Пентагона, предвижда модифицирана версия на подводните ракети Trident D5. Тяхна цел е да възпират Русия от използването на тактически бойни глави при евентуален конфликт в Източна Европа, посочва още британското издание.

Новата ядрена политика на САЩ е по-различна от тази на администрацията на Обама, която настояваше за намаляване на ролята на атомните оръжия в американската отбрана.

Черновата за новата американска политика също така увеличава възможностите, при които САЩ биха могли да използват ядрения си арсенал, включително и при атаки, които не са с атомно оръжие, но са причинили масови разрушения или са били насочени срещу ключова инфраструктура. 

Очаква се преразгледаният вариант на американската ядрена политика – първият от осем години насам, да бъде публикуван след годишната реч на президента в края на януари.

Според привърженици на оръжейния контрол промените ще позволят произвеждането на по-слаби като мощ и „употребяеми“ ядрени оръжия, правейки евентуален ядрен конфликт по-вероятен, посочва Guardian.

Разработването на бойни глави с по-малка ядрена мощ за изстрелвани от вода балистични ракети се основава на виждането, че при конфликт с Русия по източния фланг на НАТО, Москва ще използва още в самото начало тактическо атомно оръжие, за да компенсира относителната си слабост в конвенционалните бойни средства. Според аргумента руснаците ще разчитат на това, че САЩ ще се въздържат от употреба на своя мощен ядрен арсенал, което ще ги накара да отстъпят, пише още изданието.

Уолфщал, който по думите си е прегледал окончателната версия на черновата, посочва, че предишните й варианти са били още по-войнствени. В тях е имало и предложение да се премахне даването на гаранции на страните без ядрен арсенал, че САЩ няма да използват своя срещу тях. По думите на експерта последният вариант е крачка назад от по-екстремните предложения в по-ранните чернови. „Няма толкова много ужасни неща, както първоначално“, казва той, но допълва, че „все пак е зле“.

Според Уолфщал хората, подготвили черновата, целят да изпратят „ясно послание“ до Русия, Северна Корея и Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още