IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отвори на зелено след новината за стабилната инфлация в САЩ*

Борсите започнаха търговията без сътресения след уволнението на Рекс Тилърсън

17:12 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борси започнаха сесията на зелена територия, след като по-рано днес бяха публикувани данните за инфлацията в САЩ, от които стана ясно, че ръстът на потребителските цени запазва досегашния си стабилен темп, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones industrial average започва търговията с ръст от 162,10 пункта, като Intel е една от компаниите с най-голямо увеличение в цената на акциите.

От своя страна широкият показател S&P 500 също се движи нагоре с 0,52%, като най-добре представящите се сектори са тези на суровините и телекомуникациите.

Технологичният Nasdaq също стартира с покачване от 0,50% или 7626,456 пункта. Преди това той отбеляза ръст от 0,6%, достигайки рекордно ниво на търговия. 

Според днешните данни индексът на потребителските цени в САЩ се е покачил с 0,2% през февруари, отговаряйки на очакванията на анализаторите. Притеснения обзеха пазарите миналия месец заради опасения на инвеститорите, че по-висока инфлация ще накара Федералният резерв да затегне паричната си политика с по-бърз темп.

Разнопосочни са сигналите при златото и суровия петрол. Барел от сорта WTI се търгува за 61,52 долара, което ръст от 0,26%. Благородният метал от своя страна струва 1320,20 долара за тройунция, което е намаление в цената от 0,05%.

Засега пазарите приемат без съществени сътресения новината за смяната на американския държавен секретар. По-рано днес в Twitter президентът Доналд Тръмп обяви, че назначава за първи дипломат досегашния ръководител на ЦРУ Майк Помпейо. Той ще смени Рекс Тилърсън на фона на продължителни слухове за неразбирателство между държавния глава и бившия изпълнителен директор на Exxon.

Според експерта Джак Аблин, съосновател на компанията за консултантски услуги Cresset Wealth, промяната в Държавния департамент няма да се отрази съществено върху инвеститорите. „Това просто подчертава тази турболентност, която се наблюдава в Белия дом“, посочва той.

В първия ден от новата седмица американската борсова търговия приключи със смесени сигнали. Бенчмаркът Nasdaq завърши на рекордно високи стойности от 7588,32 пункта, докато стойностите на Dow и S&P 500 спаднаха на фона на притеснения от надвиснала търговска война заради готвените от САЩ нови мита върху вноса на стоманата и алуминия.

*Новината е актуална към 16:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още