IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстановява след най-лошата си седмица от две години

Dow затвори сесията с над 400 пункта нагоре

23:12 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските борси приключиха сесията в понеделник с повишения, a основните индекси продължават да се възстановяват след най-лошите си седмични представяния от две години, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с 408 пункта нагоре, а най-високият му ръст през деня бе от 574,26 пункта. DowDuPont и Apple се представиха най-добре в рамките на Dow, напредвайки съответно с 3,4% и 4%.

Основният бенчмарк S&P 500 приключи с ръст от 1,4%, а секторите на суровините и информационните технологии се представиха най-добре.

При технологичния индекс Nasdaq composite увеличението бе от 1,6%.

Акциите на Amazon, Bank of America и Apple, които остро поевтиняха миналата седмица, поскъпнаха с поне по 2,5% в днешната търговия.

Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade, коментира, че пазарът се опитва да намери точката си на баланс след огромните си колебания миналата седмица. „Предстои още волатилност. Тези неща отнемат няколко седмици, докато се изчистят“, каза той.

Dow и S&P 500 отписаха по 5,2% от стойността си миналата седмица, отбелязвайки най-лошите си седмични спадове от януари 2016 г. В същото време Nasdaq спадна с 5,1% и също постигна най-лошото си седмично понижение от февруари 2016 г. Индексът потънаха и на територия на корекция.

Основните бенчмаркове все пак приключиха търговията в последния ден от миналата седмица на зелено, като Dow се повиши с 330 пункта в петък, а S&P 500 и Nasdaq – с по над 1,4%.

Това прилича по-скоро на фаза на корекция, отколкото на началото на мечи пазар“, коментира Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies. “Най-големият риск за пазара преди това разпродаване бяха настроенията и видяхме как те преминаха от свръхбичи до изключително мечи“.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се изкачи до нов четиригодишен връх, след като разпродаването миналата седмица, за което и облигациите изиграха роля, свали нивото ѝ. Доходността по този вид ДЦК стигна над 2,9%, но в крайна сметка приключи на ниво от около 2,857 процента. Доходността по двегодишните държавни облигации също се вдигна до 2,077%.

На валутните пазари доларът спадна спрямо еврото след най-добрата си седмица спрямо единната валута от почти 15 месеца. Еврото се повиши с 0,38% до 1,228 долара, след като по-рано през деня достигна 1,2296 долара.

Индексът на долара, който следи стойността му срещу кошница от конкурентни валути, се понижи с 0,20% до 90,04 пункта, изтривайки част от ръста си от миналата седмица.

На пазарите на суровини цените на петрола останаха почти без промяна, възстановявайки се по-рано от острите загуби от миналата седмица. Фючърсите върху американския суров петрол WTI приключиха с ръст от 9 цента до 59,29 долара за барел, а върху петрола сорт Брент спаднаха с 20 цента до 62,59 долара за барел, след като по-рано се повишиха до 64,40 долара.

Цените на златото се вдигнаха заради поевтиняването на долара. Очаква се обаче поскъпването на ценния метал да бъде ограничено преди данните за инфлацията в САЩ по-късно тази седмица, което може да означава по-бързо от очакваното увеличаване на лихвените проценти.

Фючърсите върху златото се вдигнаха с 0,81% до 1326,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още