IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш ръководител на Facebook: Социалните мрежи унищожават обществото

Според Чамат Палихапития употребата на социални мрежи е програмирала хората, разрушавайки основите на отношенията между тях

08:37 | 20.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от бившите ръководители на Facebook признава, че изпитва „огромна вина“ заради работата си в компанията и най-вече върху „инструментите, които разкъсват социалната тъкан на това как функционира обществото“. С това Чамат Палихапития, който до 2011 г. е вицепрезидент на отдела ѝ за потребителско разрастване, се присъединява към нарастващата група от критици на социалната мрежа.

„Краткотрайната, продиктувана от допамина (хормона на щастието, б. ред.) обратна връзка, която създадохме, унищожава начина, по който работи обществото“, казва той по време на събитие, организирано от бизнес училището към Станфордския университет. 

Това е „глобален проблем“, който „разрушава основите на това как хората се държат, включително помежду си“, пояснява мениджърът, цитиран от технологичния сайт The Verge.

Коментарът на Палихапития идва ден, след като един от основателите на Facebook Шон Паркър също отправи критики към начина, по който компанията „експлоатира уязвимостта на човешката психология“, създавайки нещо толкова пристрастяващо.

Също като Паркър Палихапития посочва, че се съпротивлява на постоянната употреба на социалните мрежи и се надява да използва парите, направени във Facebook, за добра кауза. По думите му той вече не може да упражнява контрол върху бившия си работодател, но може да го направи върху себе си и децата си, избирайки да не ползва мрежата. 

Той дори отива още по-далеч, като заявява, че макар и да не го осъзнават, хората са били програмирани от употребата на социалните мрежи и сега са изправени пред решението за това до каква степен са готови да се откажат от „интелектуалната си независимост“ в тяхно име.

В изказването си Палихапития отправя критика не само към Facebook, но и към цялата система за финансиране на рисков капитал в Силициевата долина. Според него инвеститорите наливат средства в „скапани, безполезни, идиотски компании“, загърбвайки реалните проблеми на обществото като глобалното затопляне и борбата с болестите.

Социалните мрежи станаха обект на засилени критики през последните години заради най-малко частичната си роля в противоречивите политически събития през този период. Според мнозина анализатори изненадващият резултат на президентските избори в САЩ от 2016 г. и референдумът за Brexit се дължат в известна степен и на създадените от алгоритъма на Facebook т. нар. ехо камери, концентриращи еднородни мнения, както и разпространението на фалшиви новини, конспирация и пропаганда наравно с достоверните източници на информация.

Facebook беше изправен и пред сериозна критика заради това, че е продал реклами на руски оперативни работници, повлияли на президентските избори в САЩ през изминалата година. Обвинения имаше и във връзка с разпространение на невярна информация и реч на омраза срещу мюсюлманската етническа група рохинджа, за чието ограничаване според критици социалната мрежа не е направила достатъчно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
А га беше у управата на Фейсо и яде кифтетата ни рива....В смисъл, като ти вземат стола от шведската маса и изведнъж ставаш страашен привърженик на лечебния глад...Doh..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
Ferry
преди 6 години
много добра статия!!! ще е добре да предоставяте все по-често и повече подобни материяли относно социалните мрежи. те определено водят до тотално затъпяване и упадък на подрастващото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
Sakamano
преди 6 години
Преди време обвиняваха радиото, след това телевизията, после интернет, а сега подхванаха и социалните мрежи. Вярно е, че всяка нова медия или средство за комуникация оказва влияние върху хората, но приказките за унищожение на обществото са пресилени. Обществото непрекъснато се променя и не е задължително да е към по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
IQ96
преди 6 години
Нали знаете за извънземните какво казали за Земята:Има разумни същества-смартфони, които използват двукраки да ги придвижват насам-натам...И Скот , ако ползваш кирилица, нали знаеш какво е скот на руски???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 21
scott
преди 6 години
Тъпо парче си, критикара!Да ти кажем: соцялните мрежи нета и джисиемът беха създадени, за да мож ДА СИ ПЛАЩАШ И КАТО ГОВОРИШ! СИЧКО БЕЗПЛАТНО - ПЛАТЕНО! Съгъ искат да си плащаш и докът дишаш и мислищ. робонес ИДВАТ!ТА, У МАМЕНТА, У СВЕТЪ, ИМА 12 МИЛИАРДА КОПИА НА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА И ЕДВА ОКОЛО СТОТИНА ИНДИВИДА! Пирамидес работи така: индивидите контролират и се забавлеват. КопиЯта арбайт, недостиг и мъка. Та, ***, забрани на децата си да ползват соцялните мрежи и нета. Обричаш ги на страдание и смърт, нищо повече. КВО МОЖЕ И ТРЕБВА ДА СЕ НАПРАВИ: ДА СИ ИЗРАБОТИШ СТРАТЕГИЕС, КОЯТО ДОСТАВЯ НАСЛАДА, ЧРЕЗ КОЯТО СИ ПОСТИГНАЛ ЧЛЕНСТВО У ЕБЩЕСТВОТО И НЕ ЖИВЕЕШ У ЛИШЕНИА! Ше почнем с тва, мисленски ***, да ти кажем за мойта стратегиес: Аз аресвам изолациата, минимималното вмешателство в неформалното ми общуване и дистанциата от тълпите. И затва: пичелим пари от капиталовите пазарес. мноо е яко, индивидеално и доставя удоволствие при успех. Аскетизъмъ ми отива и затва съм се отървал от сичко ИЗЛИШНО! ТВА АФТОМОБИЛИ, ТВА ПАЗАРУВАНЕ, ТВА ПРАЗНЕНСТВО - У КОША, БЕЗМИЛОСНО. НЕМА ЩО ДА СЕ ИЗТОЩАВАМ С ТЕХ. Забавас ми е у нета. кат пичелим пъри и ръсим мозекас. Прочее, обещавам кат фалирам да престанем да пишем. един вид признане, че комбинативниа ми ум вече не го бива.......Та така, ***, фейсбуков! НСА, ЦРУ е ФБР са те поставили под обсада и са ти разкъсали "традицьонното общество"? Изненадай ти, стани манипулативна студена ***, дет изчеззва и обръща играта в 3 секунди. ДОСТАВЯ НАСЛАДАС, ШЕ ЗНАЕШ...................А,ДА, РИВЪ, САМОСЪЖАЛЕНИЕТО И СЛАБОСТТА НА САМОПРИЗНАНИЕТО ТИ НСА ПРИЕТИ. НЕ СТАВАШ, умиргай и се потапяй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още