IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС нанася нов удар срещу Google и Facebook заради употребата на лични данни

Европейската комисия започва предварително разследване срещу двете компании във връзка с обработването на данните

20:43 | 02.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е започнал предварително разследване срещу Google и Facebook във връзка с практиките им за обработване на лични данни. Процедурата трябва да даде заключение дали двете технологични компании от САЩ спазват законодателството в региона, съобщава CNBC.

„Комисията е изпратила въпроси като част от предварително разследване срещу практиките на Google и Facebook относно личните данни. Тези разследвания засягат начина, по който данните се събират, обработват, използват и остойностяват, включително за рекламни цели“, заяви говорител на Европейската комисия. Според него предварителното разследване вече е в ход.

От своя страна говорител на Google съобщи пред CNBC, че компанията използва данните, за да направи услугите си по-полезни и да предоставя адекватни реклами на потребителите си. „Даваме на хората контрола да управляват, трият или прехвърлят своите данни“, посочват още от компанията.

Не бе открит своевременно представител на Facebook за коментар.

Това е вторият път, когато европейските власти правят разследване за това как компаниите боравят с потребителски данни. През юли Европейската комисия започна официално разследване срещу Amazon за оценка на това дали онлайн компанията за търговия на дребно спазва европейското законодателство по отношение на данните на независимите търговци.

„Електронната търговия стимулира конкуренцията при търговията на дребно и даде по-голям избор и по-добри цени. Трябва да гарантираме, че големите онлайн платформи не премахват тези ползи чрез неконкурентно поведение“, заяви тогава еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която започна втория си мандат на поста в неделя.

В рамките на първия си мандат тя поведе битка срещу технологичните гиганти и начина, по който те оперират в страните от блока. Тя поиска от Ирландия да събере неплатени данъци в размер на 13 млрд. евро от Apple, наложи глоби от общо 9,5 млрд. долара на Google и също така обвини Facebook в подвеждане на европейските регулатори за придобиването на WhatsApp.

В изказване от миналия месец Вестагер заяви, че може да започне разследване и срещу Google за това дали спазва законодателството на ЕС, след като Франция изрази притеснения относно американския технологичен гигант.

Акциите на Alphabet, компанията майка на Google, поскъпват с близо 25% от началото на годината. От своя страна тези на Facebook прибавят близо 54% към стойността си за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
дано не го направят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Те и без закон си го правят. Дори една от фирмите е в София. Приложението и е със "стотици милиони инсталации", както те сами се хвалят. В хладилника им е офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Никой не е забравен, нищо не е забравено.9 Free Tools To Disable And Stop Windows 10 From Spying And Tracking Youhttps://***.geckoandfly.com/25083/free-tools-disable-stop-windows-spying-tracking-you/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Благодари се че не "изковат" някой закон, за задължително използване на европейски софтуер в устройствата. Така направиха в Рашастан и нищо чудно на някой европейски тарикат да му хареса това ноу-хау.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Е не са като НАП, които качиха на половин България и дядовите ***. А колко банки извикаха клиенти повторно или им се обадиха на клиентите, за да се съгласят с новите правила за лични данни в ЕС? Ми николко... Аз съм клиент на една и им го вметнах в поредния разговор, в който ме караха да си слагам овърдрафт и от тогава нито веднъж не са ми звънели. Между другото, някои сайтове изобщо блокираха достъпа на потребители от ЕС, за да не се разправят с потвърждения за лични данни и от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Гугъл събира лични данни с рекламни цели, за Фейсбук не ми пука, защото не им ползвам услугите, но защо забравяте Майкрософт, които в Windows 10 събират неизвестно какви данни с неизвестно какви цели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 12
Solar Power
преди 4 години
Така е като си нямаш технологични фирми в европа не ти остава нищо друго освен да събереш някой лев от глоби. А такива фирми няма защото европа е соца и всеки цоца на държавното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
.....срещу Google и Facebook заради ЗЛОупотребата на/с лични данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още