IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия - новият кошмар на социалните мрежи

Влезе в сила законът за наказване на социалните платформи, които не се борят с речта на омразата

09:33 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 1 януари 2018 г. влязоха в сила германските регулации, които дават възможност за налагането на глоби на социалните мрежи. Санкциите ще са на стойност до 50 млн. евро и ще бъдат налагани в случаите, в които платформите не успяват да премахнат в рамките на 24 часа публикации, съдържащи реч на омразата.

При „по-сложните случаи“ срокът ще е 7 дни, пише Engadget.

Законът, известен като Network Enforcement Act, беше приет още през октомври, но предостави гратисен период до края на 2017 г.

Въпреки че предизвика много критики и опасения за свободата на словото, законът беше приет в Германия, която има едни от най-строгите закони срещу речта на омразата. През юни германската полиция нахлу в домовете на 36 души, обвинени в реч на омразата и в публикуването на друго незаконно съдържание.

Германия не е единствената страна, която настоява технологичните гиганти да се борят по-умело с проблемите с речта на омразата. Европейският съюз също отправи подобен призив.

2018 г. е само началото, а като се имат предвид проблемите, които Facebook и Twitter имаха в това отношение, избягването на големите глоби може да бъде голямо предизвикателство за тези компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още