IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облакът и Office изстреляха Microsoft в нови висини

Акциите на концерна поскъпнаха с до 4,5 процента след края на сесията до 52-седмичен връх от над 175 долара

10:32 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Microsoft изглежда е запалил всички двигатели. Водена от енергичния растеж в облачния бизнес и офис софтуера Office 365, базираната в Сиатъл компания отбеляза увеличение на приходите с близо 14 процента до 36,9 милиарда долара през четвъртото календарно тримесечие на 2019 г., второто тримесечие на фискалната 2020 година. Нетната печалба за тримесечието от октомври до декември възлиза на 11,7 милиарда долара, което е близо 39-процентен ръст спрямо предната година.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с до 4,5 процента след края на сесията до 52-седмичен връх от над 175 долара.

Представените данни може би ще стреснат  конкурента от Сиатъл Amazon. Със своето дъщерно дружество AWS онлайн търговецът на дребно досега е безспорен пазарен лидер в облачния бизнес, най-голямата област на растеж на ИТ индустрията, с 45 процента дял. Microsoft държи около 15 процента. Но разликата се топи като масло на слънце. Услугата за облачна инфраструктура на Microsoft Azure, която е най-сравнима с услугата на Amazon AWS, отчита ръст от 62% през тримесечието.

Amazon ще представи своите данни по-късно днес. През последното тримесечие AWS отчете ръст от само с 35 процента спрямо предходната година, едва 50 процента под темповете на растеж на Microsoft. Подобни данни се очакват и за четвъртък.

В допълнение подразделението „Производителност“ в Microsoft показва непрекъсната динамика. Под ръководството на Сатя Надела Microsoft успя да трансформира прашасалия офисен софтуер в модерна работна среда, базирана на облак и мрежа, с водещите приложения Word, Excel и Powerpoint.

Към това добавяме и интегрираната комуникационна платформа Teams, която се конкурира с борсовия новак Slack. Комерсиалното подразделение на Office 365 (без частни клиенти или студентски копия) отчете увеличение с 27 процента за тримесечието.

Дори бизнесът с Windows се представя смело с увеличение от два процента. С края на поддръжката на старата версия Windows 7 броят на компаниите и органите, които актуализират до Windows 10, расте, а тези, които не са, ще трябва да доплащат за поддръжката на Windows 7 в бъдеще.

В подразделението за игри продажбите на игровата конзола Xbox скачат с шест процента. През пролетта се очакват новини за конзолата наследник. Серията таблети и лаптопи Surface, в пряка конкуренция с Apple или HP, отбелязва ръст от шест процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още