IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Facebook „променя играта“ в регулирането на личните данни

Британският информационен комисар Елизабет Денам ще заяви в своя реч, че трябва да се работи за подобряване на общественото доверие в опазването на лични данни

13:29 | 08.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разкритието, че информация за 87 млн. потребители на Facebook и техни приятели може да е била използвана неправомерно, промени правилата в света на защитата на личните данни.

Британският информационен комисар Елизабет Денам, която е начело на европейското разследване за това как данни на потребители са се озовали в ръцете на консултантската фирма Cambridge Analytica, ще заяви в своя реч в понеделник, че технологичната индустрия и регулаторите трябва да засилят доверието на обществеността в това как тяхната лична информация се съхранява.

„Драматичните разкрития от последните няколко седмици могат да се разглеждат като промяна на играта в (областта на – бел. ред) защитата на личните данни“, се очаква Денам да заяви по време на годишната конференция на нейната служба, съобщава Bloomberg, позовавайки се на предварителните бележки от речта й.

Офисът на информационния комисар проверява доказателства, иззети от Cambridge Analytica по време на обиски миналия месец, след като стана ясно, че консултантската фирма е получавала данните от трета страна, която ги е предавала без разрешението на социалната мрежа. По думите на Денам Facebook сътрудничи на нейното разследване, въпреки че все още е прекалено рано да се каже дали планираните реформи в компанията ще бъдат достатъчни за справянето с пропуските.

Офисът на информационния комисар разследва употребата на анализи на лични данни за политически цели от май 2017 г. и към момента проверява дейността на 30 организации, заяви по-рано този месец Денам.

Изказването на комисаря ще дойде малко преди провеждането на среща на регулаторите на лични данни в 28-те страни членки на Европейския съюз и в навечерието на кампания за обществена информираност, която също така цели да възстанови доверието на гражданите в начина, по който тяхната информация се съхранява.

„Подходящата употреба на лични данни може да постигне забележителни неща“, се очаква да каже Денам. „Сега, повече от всякога, ролята на защитника на лични данни е не само да пази поверителната информация, но и да е посланик за подходящото използване на личните данни в съответствие със закона“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още