IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok се сблъсква с разследване във Франция

Местен регулатор разглежда практиките за опазване на личните данни от страна на китайското приложение

12:36 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Френският регулатор за опазване на личните данни започна разследване срещу TikTok. Tова е поредният път, в който приложението на ByteDance е обект на преглед от страна на властите заради опасения във връзка с политиките му, пише Bloomberg.

Говорител на базирания в Париж регулатор CNIL коментира, че агенцията е започнала разследване, след като през май е получила жалба, но отказа да даде подробности за оплакването или за сроковете по него.

CNIL „е особено бдителен по отношение на тази компания, особено като се има предвид това оплакване, въпросите и другите жалби, които комисията вероятно ще получи“, обяви говорителят.

TikTok не е отговорила веднага на запитването за коментар.

През юни ръководителите на звеното за защита на данните в Европейския съюз обещаха да координират потенциални разследвания срещу китайската компания, след като нидерландският регулатор обяви през май , че разглежда политиките на TikTok за опазване на личната информация на децата. Подобно разследване се води от британски регулатор.

TikTok е под все по-голям натиск и в Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще забрани приложението заради опасения за националната сигурност. Microsoft води преговори за придобиване на операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Компанията отрече твърденията, че е контролирана от китайското правителство или че използва потребителските данни и ги излага на риск.

CNIL, която през 2017 г. нареди чат приложението WhatsApp на Facebook да спре да споделя потребителски данни с компанията си майка, без да получава необходимото за целта съгласие от потребителите, наложи и 50 млн. евро глоба на Google за предполагаеми нарушения на правата за поверителност в Европейския съюз.

27-членният Европейски съюз има едни от най-строгите закони за защита на личната информация в света. Общият регламент за защита на данните, или GDPR, дава на властите в ЕС правомощия да глобяват компаниите с до 4% от годишните им глобални приходи от продажби за най-сериозните им нарушения.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още