IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Activision Blizzard съкращава 8% от служителите си

Най-големият американски независим издател на игри представи смесени резултати и разочароваща прогноза

14:59 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компютърната игра Fortnite събра за кратко време 200 милиона фена, като предостави на своя производител Epic истински финансов благодат. През 2018 г. играта е донесла 2,4 милиарда долара в касите му, които представляват най-високите приходи от игра, отчетени някога за дванадесет месеца.

Но други производители на игри страдат от нарастващата популярност на играта и са изправени пред големи проблеми. Например Activision Blizzard, която прави популярни видео игри като Call of Duty, Diablo и Warcraft, публикува във вторник смесени резултати от последното тримесечие и отправи лоша прогноза за следващите месеци. Около 8% от служителите по целия свят ще бъдат освободени, предава Bloomberg.

Акциите се обезцениха с 5% в разширената търговия, преди да се възстановят около 4% от цената си.

“Нашият план за преструктуриране включва намаляване на инвестициите и премахване на непродуктивни нестратегически области от нашия бизнес и ще доведе до нетно намаление на броя на служителите с около 8%, като същевременно ще увеличи значително инвестиционния фокус и възможностите около най-големите ни франчайзи", заяви Коди Джонсън, оперативен директор на Activision, в разговора с анализаторите. “Уверени сме, че с течение на времето този план ще даде възможност на нашите екипи да ускорят предоставянето на висококачествено съдържание за нашите общности".

Уволненията биха засегнали стотици служители в компанията, която очаква да отчете разходи за около 150 милиона долара зарадизатягането на колана. Bloomberg съобщи през миналата седмица, че производителят на видеоигри се готви да направи съкращенията.

Като част от плана за обрат Activision ще увеличи броя на разработчиците, които работят по най-популярните ѝ игри, с 20%, като същевременно намали административните разходи и централизира продажбите.

“Решихме, че трябва да преориентираме най-добрите си ресурси към нашите най-големи възможности и да премахнем ненужното ниво на сложност и дублиране, което се изгражда в някои части на бизнеса", заяви Джонсън.

През миналия месец Activision прекъсна бизнес отношенията с производителя Bungie след разочароващи продажби на франчайза Destiny. По време на разговора с анализаторите във вторник ръководството заяви, че удължаването на инвестициите в играта, която компанията не притежава, само ще отклони ресурсите от вътрешните ѝ възможности.

Какво по-точно е финансовото представяне на Activision, най-големия независим американски издател на видео игри, за последното тримесечие?

Печалбата на акция възлиза на 1,29 долара спрямо очаквания за 1,28 долара на анкетирани от Refinitiv анализатори. Приходите са 2,84 млрд. долара спрямо доста по-високите очаквания за 3,04 млрд. долара. 

Activision Blizzard очаква печалба на акция за първото тримесечие от 20 цента - по-малко от половината от това, което Wall Street очаква, при приходи от 1,18 млрд. долара. Консенсусната прогноза на Refinitiv е за очаквана печалба на акция от 46 цента при приходи от 1,45 млрд. долара за първото тримесечие на 2019 година. За цялата година се очаква печалбата да е 2,10 долара на акция при приходи от 6,3 млрд. долара. За сравнение – анализаторите очакват печалба от 2,54 долара при приходи от 7,25 млрд. долара. 

Още новини от технологичния свят - вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още