Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Google се обръща към Съда на ЕС заради глобата за антитръстовите правила

През ноември по-долната инстанция на съда потвърди глобата в размер на 2,4 млрд. евро

Google се обръща към Съда на ЕС заради глобата за антитръстовите правила

Снимка: Bloomberg LP

В рамките на съдебния спор с Европейския съюз американската интернет компания Google обжалва антитръстовата глоба в размер на 2,4 млрд. евро. Компанията обяви, че „след внимателно обмисляне" възнамерява да оспори глобата, наложена от Европейската комисия, пред Съда на Европейския съюз (СЕС). В цитираното от Bloomberg изявление се посочва, че има „области, които изискват правно изясняване".

Още по темата

През ноември по-долната инстанция на съда, Общият съд на ЕС, потвърди глобата за Google. Комисията наложи глобата на оператора на търсачката през 2017 г. след седемгодишно разследване и жалби от страна на портали за сравняване на цени. В обосновката на решението пише, че Google поставя собствената си услуга за сравняване на цени на първо място в резултатите от търсенето и същевременно понижава рейтинга на конкурентните услуги за сравняване. По този начин компанията е злоупотребила с господстващото си положение и е нарушила антитръстовото законодателство на ЕС.

Съответно са били засегнати резултатите от търсачките в 13 европейски държави, включително Германия. Google обжалва решението на Комисията пред общия съд. Той до голяма степен потвърди оценката на ЕК. Google е предпочела собствената си услуга пред конкурентната, вместо да показва първо най-добрия резултат, обясни той. Конкурентните услуги са нямали възможност да се показват на толкова видно място в търсачката - освен в специални полета, ако са платили за това.

Тогава Google заяви, че от 2017 г. насам вече е направила промени, за да се съобрази с решението на ЕК. Възможно е да минат още две години, преди да се стигне до решение на Съда на ЕС.

Това не е първото дело, което ЕК води срещу технологичен гигант, но не винаги съдебните битки са успешни - през лятото на 2020 година Apple спечели ключово дело, по което Брюксел искаше компанията да възстанови 13 млрд. евро на ирландското правителство. Дъблин настояваше, че е отпуснал на компанията данъчни облекчения, а в ЕК видяха в този ход неправомерна държавна помощ, припомня CNBC.

В крайна сметка решението на Общия съд на ЕС постанови, че ЕК не може да докаже искането си. Това дело е придвижено към Съда на ЕС, след като комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер реши да обжалва решението на по-долната инстанция.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Apple усъвършенства инструментите за сигурност за потребителите на iPhone