IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече стават жертвите на финансови хакерски атаки

От злонамерен софтуер са били засегнати повече от 430 хил. души

13:32 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината до края на второто тримесечие броят на потребителите, засегнати от зловреден софтуер насочен към финансите им, е нараснал със 7% спрямо същия период на 2018 г.. По данни на Kaspersky от началото на годината са били засегнати 430 хил. лица, които са се сблъскали със злонамерен софтуер, насочен към кражба на финанси, криптовалути и услуги за дигитални пари. Около една трета (30,9%) от засегнатите са корпоративни потребители, което е двойно повече в сравнение със същия период на 2018 г.  - 15,3%.

Злонамереният софтуер, атакуващ финансите, обикновено идентифициран като банков троянски кон, е насочен към кражба на финанси и финансови данни или предоставяне на престъпниците на достъп до активите на дадена организация или нейни компютърни системи. Подобни заплахи винаги са заемали значителна част от общия брой на заплахите, тъй като финансите са най-честата мотивация за киберпрестъпниците и измамниците, обясняват от Kaspersky. Според компанията новите заплахи са особено опасни за корпоративната среда - тъй като повечето корпоративни мрежи обикновено разчитат на свързани устройства и ако едно е компрометирано, тогава цялата организация може да се окаже под заплаха. 

Типичните атаки със злонамерен софтуер са чрез спам имейли и фишинг уеб страници. Последните обикновено изглеждат легитимни уебсайтове, но всъщност са създадени от престъпници в опит да откраднат идентификационни данни, данни за банкова карта или други видове чувствителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Romeova
преди 4 години
На сайта по-долу описвам звуковия терор на злите си съученици от Враца. Обикалям света, а те от злоба ме държат под сателитно наблюдение и малтретират 24/7. Преди 10 години живях с грозен и беден програмист, който след като го изоставих ме хакна и ми разби живота.https://krasimira.webnode.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още