IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е важно за избора на работно облекло?

Важно е да бъде обърнато внимание на правилния тип работно облекло, регулации в конкретната индустрия, иновации в сферата

11:54 | 20.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Линдстрьом ЕООД</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Линдстрьом ЕООД

 

Преди да бъде направен избор на работно облекло, идеята за безопасност трябва да бъде поставена на първо място. За целта трябва да бъдат цялостно проучени рисковите фактори на средата. Важно е да бъде обърнато внимание на правилния тип работно облекло, регулации в конкретната индустрия, иновации в сферата, нови технологии при изработка, както и покриване на конкретните стандарти.

Допълнително трябва да бъде обърнато внимание в детайл на теглото на облеклото, плетката и издържливостта на материята, брой и тип шевове, както и отделяне на химикали от материята и т.н. Изборът на подходящо облекло и нужното оборудване за ефективно и ефикасно изпълнение на работата са в основата на производителността. Неподходящото работно облекло бави процесите и създава рискове.

Често работникът може да има досег с вредни, запалими, опасни и нехигиенични материали и течности. Винаги съществува вероятност, да се стигне до тяхното запалване, изливане и т.н. В тези случаи, особено внимание трябва да се обърне на това, облеклото да бъде непромокаемо и неабсорбиращо - в случай на работа с киселини, както и пожароустойчиво - при наличие на запалими материали и течности.

По отношение на пожароустойчивостта на материята, за предпочитане е ползването на памук, когато това е възможно. Памукът гори по-бавно от съставните компоненти на полиестерната материя. Допълнително памукът може да покрие нуждите на по-голяма група от хора по отношение на комфорт - не причинява алергични реакции, по-мека материя е и дава възможност на кожата да диша. Поддържането на нужната телесна температура спомага на концентрацията, което е много важно когато има рискови фактори в работната среда. В това отношение, температурният ефект на работното облекло (в съчетание с климатизацията при затворени помещения) трябва да осигури прохлада през лятото и подходящ комфорт през зимата.

При работа в среда с пушек, мъгла или ниска осветеност всяка секунда е от значение. Добрата видимост е особено важна при пожарникари, парамедици, екипите на пътна безопасност и др. Трябва да се обърне внимание на качеството на светлоотразителните ленти, както и прикрепването им към материята. Работниците трябва да са запознати със силните и слабите страни на своето работно облекло, както и какви грижи трябва да полагат (почистване/дезинфекция), за запазването му и съответно - удължаване периода на употреба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още