IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Безос не е фен на баланса „работа – личен живот“?

Създаването на здрава симетрия между личните и професионалните цели е един от най-важните съвети, които той дава на служителите си

14:02 | 13.05.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На събитие, организирано от германското издателство Axel Springer главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри един противоречив съвет, който дава на своя персонал.

Безос вярва, че стремежите на новите му служители към "баланс" между професионалния и личния живот са неподходящи, тъй като предполагат някакъв вид бартер.

Вместо това Безос си представя по-цялостна връзка между работата и живота извън офиса.

Ако погледнете по-отблизо автобиографията на най-богатия човек в света, ще видите, че шефът на Amazon има по-скоро необичаен подход към работата: всяка сутрин закусва със семейството си, не навива аларма преди лягане, има удивително малко срещи през деня и също така намира няколко минути, за да измие собствените си съдове в кухнята. 

Този подход изглежда доста неинтуитивен. Създаването на здрава симетрия между личните и професионалните цели е един от най-важните съвети, които Безос може да даде на своите служители.

„Опитвам се да предам тази хармония между работата и личния живот на младите служители и дори и на по-старите мениджъри на Amazon. Но особено на новите служители", казва Безос. „Постоянно ме питат за баланса между професионалния и личния живот. Според мен това е слаба фраза, защото предполага, че това е обмен, вид бартер".

Вместо да се гледа на работата и личния живот като на балансиращ акт, шефът на Amazon Безос твърди, че ще бъде по-продуктивно те да се разглеждат като две интегрирани части. 

„Това всъщност е кръг, а не баланс, който трябва да бъде запазен", казва Безос.

Той пояснява, че връзката между неговия трудов живот и неговия личен живот е реципрочна и не ги разделя в две конкурентни времеви линии.

„Когато съм щастлив у дома, аз идвам в офиса с огромна енергия", казва Безос. „А ако съм щастлив на работа, тогава имам и огромно количество енергия у дома си. Просто не искам да такъв тип човек,  а всеки познава такива хора, които идват на среща и изсмукват цялата енергия от конферентната зала. Искаш да дойдеш в офиса и да дадеш тласък на всички“.

Цялото интервю може да видите тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Предполагам минусите са от онези, които работят в Амазон, а не такива като кухия дето седи на дунава се изхранва от коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
Amazon е известна с много токсичната си култура във фирмата. Аз не бих работил там, а и като чувам колеги от бранша не са особено очаровани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
I
преди 5 години
Успехът е съзнателно прилагане на определени принципи, а късмета винаги идва в момент, когато продължителната подготовка срещне удобната възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
khao
преди 5 години
абе лесно се говори така като са ти се получили нещата и си имал късмет в живота :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още