IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как феновете могат да повишат доброто представяне на отбора?

Това разкрива проучване, възложено от спонсора на УЕФА Шампионска лига – Mastercard

12:42 | 23.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скандирането на футболните фенове може да повиши доброто представяне на отбора толкова, колкото още един играч на терена. Това показва проучване, възложено от  Mastercard, официален  официален спонсор на УЕФА Шампионска лига, информира платежната компания.


Ролята на 12-я играч е от значение. Да чуваш и да виждаш неспирната подкрепа на агитката чрез скандирания, знамена, банери и шалове може да повлияе на психологията на играчите и да увеличи старанието им с до 8%. Това е изцяло нов играч на терена, като вземем предвид въздействието върху всеки един от отбора.
И поведението на футболистите е от значение: 

·     82% от играчите, които вдигат и двете си ръце след отбелязана точка, се оказват от печелившия отбор;
·     79% от играчите, които свият пръстите и на двете си ръце в юмрук, са от печелившия отбор;
·     77% от играчите, които изпъчват гърди след отбелязване на гол, се оказват от печелившия отбор.

Отборите, които празнуват гол чрез прегръщане или чрез друг жест, имат с 50% по-висок шанс да спечелят. Същевременно „непразнуването“ е губеща тактика и 49% от тези играчи се оказват в загубилия отбор.

Проучването изтъква силовата поза на футболиста с най-много голове на УЕФА Шампионска лига Кристиано Роналдо като позиция с най-голям шанс да поведе отбора към бъдещ успех. Изследователите препоръчват на играчите да отварят раменете си, така че те да заемат възможно най-много място, да вдигат високо глави и позицията на краката им да е поне с ширината на раменете, когато отбелязват вкаран гол.

Усмивките на феновете към играчите също допринасят много. Да видиш хората да се усмихват води до това спортистите да работят с максимално усилие с до 12% по-дълго, отколкото ако виждат негативни изражения.

Спортният психолог и автор на проучването Брадли Буш, който е един от водещите експерти в областта на приложната спортна психология, предлага пет съвета, за да бъдете безценен спортен фен:

1.     Бъдете шумни и горди – звучната подкрепа може да окуражи отбора ви да даде със 7% повече от себе си и да му помогне да преодолее умората.
2.     Пейте – това поддържа страхотна атмосфера за играчите.
3.     Покажете подкрепата си – плакатите, знамената и шалчетата са ясен знак за подкрепа и окуражават играчите с до 8%.
4.     Усмихвайте се – надеждата, гордостта и радостта са страхотни мотиватори и могат да бъдат показани с усмивка. Това може да накара играчите да се раздадат максимално в продължение на 12% повече време.
5.     Феновете трябва да носят домакинския си екип, като по различни причини червеното и бялото се асоциират с по-добро представяне.

Проучването е осъществено от InnerDrive, консултантска компания в сферата на психологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още