IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пое надолу в началото на новата седмица*

Инфлационните очаквания носят промяна на пазара

10:12 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът започва новата седмица с понижения на цената си на фона на засилването на долара и нарастващите запаси в САЩ, обобщава Ройтерс.

По време на азиатската търговия фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поевтиняха с 0,78% до 64,94 долара за барел. Понижението при сорта Брент с доставка през април е с 0,82% до 68,02 долара за барел.

Доларът се засили още в края на миналата седмица, след като стана ясно, че заплатите в САЩ нарастват с най-бързо темпо от осем години и половина. Данните подхранват инфлационните очаквания и кара трейдърите да вярват, че увеличаването на основните лихви през март е почти сигурно.

По време на азиатската сесия доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна 89,38 пункта, докосвайки и най-високото си ниво от петък. По-късно обаче леко се понижи до 89,20 пункта. Австралийският долар остана без промяна спрямо американския и се разменяше за 0,7931 пункта. Спрямо японската йена обаче щатският долар поевтиня с 0,16% до 109,99 пункта. 

Натиск върху цените на петрола в момента оказва и увеличеното производство на петрол в САЩ, което за първи път от 1970 г. насам премина границата от 10 млн. барела на ден. Това подкопава опитите на Организацията на страните износителки на петрол за намаляване на предлагане с цел подкрепа на цените.

Засилването на долара логично се отразява и на златото. Фючърсите върху ценния метал с доставка през април поевтиняват с 0,17% до 1335 долара за тройунция. Златото с незабавна доставка отчете понижение в цената си с 0,12% до 1331,84 долара за тройунция.

От друга страна, търсенето на физическо злато се подобри в началото на тази седмица, тъй като бижутерите в Индия възобновиха поръчките си благодарение на запазването на данъка върху вноса на ценния метал. На този фон обаче търсенето в другите азиатски държави остава по-скоро слабо.

На стоковите пазари в понеделник пшеницата се открои със спад в цената си от 1,23%, докато какаото поскъпна с над 2%.

*Информацията е актуална към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още