IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават близо до 6-месечно дъно*

ОПЕК+ не се ангажира със значително увеличение на производството, но запасите от суров петрол и бензин в САЩ са нараснали неочаквано

09:36 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се движат почти без промяна в четвъртък, след като в началото на сесията опасенията за предлагането предизвикаха отскок от многомесечните дъна, достигнати през предходната сесия заради данните от САЩ, които сигнализираха за слабо търсене на горива. С развитието на търговията обаче цената отново пое надолу.

Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент", който е и световният бенчмарк, поевтиняват с 10 цента, или 0,1%, до 96,68 долара за барел към 9:15 часа, докато фючърсите върху суровия петрол тип West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 10 цента, или 0,1%, до 90,55 долара.

И двата бенчмарка се понижиха до най-ниските си нива от февруари насам през предходната сесия, след като данните от САЩ показаха, че запасите от суров петрол и бензин неочаквано са нараснали през миналата седмица и след като ОПЕК+ се съгласи да повиши целта си за добив на петрол със 100 хил. барела на ден, което се равнява на около 0,1% от световното търсене на петрол.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, известни като ОПЕК+, преди това увеличаваха производството, но изпитваха затруднения да постигнат целите, тъй като повечето членове вече са изчерпали производствения си потенциал.

„ОПЕК+ се съгласи да увеличи производството със 100 хил. барела на ден през септември, което е далеч по-малко от производството през предходните месеци. Световният енергиен пазар все още е изправен пред недостиг на доставките", заяви Леон Ли, анализатор в CMC Markets.

Той добави, че цените на WTI „вероятно ще се колебаят" между 90 и 100 долара за барел.

Макар че САЩ поискаха от групата да увеличи добива, свободният капацитет е ограничен, а Саудитска Арабия може да не желае да увеличи производството за сметка на Русия, засегната от санкциите заради инвазията в Украйна, която Москва нарича „специална операция".

Преди срещата ОПЕК+ намали прогнозата си за излишъка на петролния пазар през тази година с 200 000 барела на ден до 800 000 барела на ден, съобщиха трима делегати пред Ройтерс.

„Изглежда, че ОПЕК+ се противопоставя на призивите за увеличаване на добива, защото прогнозата за търсенето на суров петрол продължава да се свива. Светът се бори с продължаващата глобална енергийна криза и няма да получи помощ от ОПЕК+", заяви Едуард Моя, старши анализатор в OANDA в бележка, изпратена и до Investor.bg.

„Петролният пазар ще остане свит в краткосрочен план и това означава, че тук все още би трябвало да имаме ограничено понижение. Цените на суровия петрол би трябвало да намерят силна подкрепа около нивото от 90 долара и в крайна сметка ще се възстановят към нивото от 100 долара за барел дори когато забавянето на световната икономика се ускорява“, пояснява Моя.

Перспективите пред търсенето на петрол са помрачени от нарастващите опасения за икономически спад в САЩ и Европа, дълговите затруднения в развиващите се пазарни икономики и стриктната политика за нулев COVID-19 в Китай, най-големия вносител на петрол в света.

Запасите от суров петрол в САЩ неочаквано са нараснали през миналата седмица, тъй като износът е намалял, рафинериите са свили обема на работа, а запасите от бензин също отбелязват неочаквано увеличение, тъй като търсенето се забавя, съобщиха от Администрацията за енергийна информация.

В подкрепа на цените в четвъртък обаче се оказва едно изказване от Азия. Caspian Pipeline Consortium (CPC), който свързва казахстанските петролни находища с руското черноморско пристанище Новоросийск, заяви, че доставките са значително намалели, без да посочва данни.  

*Към 9:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още