IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха нагоре*

Очакванията за нарастване на предлагането обаче остават водещ фактор за пазара

10:22 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха нагоре във вторник след понижение от близо 2% в предходната сесия. Нарастващото производство в САЩ и очакванията за по-високи доставки от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обаче продължават да влияят на настроението, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли поскъпват с 0,46% до 65,05 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,17% до 75,42 долара за барел.

„Всичко се свежда до предлагането, независимо дали става дума за увеличение на производството на ОПЕК, или на САЩ, всички пътища водят до нарастване на световното предлагане и именно това тревожи инвеститорите“, коментира Стефан Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в OANDA .

Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни и тогава се очаква да бъде взето решение дали картела и съюзниците му, включително Русия, ще увеличат производството, за да компенсират потенциален недостиг на доставки от Иран и Венецуела.

Увеличаването на производството на суров петрол в САЩ също оказва натиск върху цените на петрола.

През март производството на суров петрол в САЩ се покачи до рекордните 10,47 млн. барела на ден по данни на  Администрацията за енергийна информация. По същото време заработиха още две платформи и така общият им брой стана 861 – най-високият от март 2015 г. насам. 

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,12% до 1295,70 долара за тройунция. Останалите метали се търгуват разнопосочно. Пшеницата поскъпва с 1,14%, докато какаото и памукът отчитат понижение в цената си съответно с 4,35% и 1,92%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 94,04 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 109,78 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,12% до 0,7639 долара.

* Информацията е актуална към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още