IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EIA: През тази година САЩ ще станат нетен износител на петрол

Според проучването добивът на американски петрол ще продължи да расте най-малко до 2025 г., достигайки 14 милиона барела на ден, като ръстът ще приключи някъде около 2045 г.

22:10 | 30.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще станат нетен износител на петрол и петролни продукти през тази година, благодарение на непрекъснатия растеж на производството, съчетан с по-слабото вътрешно търсене, заявиха от американската Администрация за енергийна информация  (EIA), цитирана от Oilprice, в своята прогноза за 2020 г. 

Според проучването добивът на американски петрол ще продължи да расте най-малко до 2025 г., достигайки 14 милиона барела на ден, като ръстът ще приключи някъде около 2045 г. Това обаче ще зависи от развиващите се находища на шистов петрол, отбеляза EIA, което означава, че има ограничена основна информация за темповете на производство и колко дълго могат да бъдат поддържани.

Едно нещо, което е известно обаче, е, че с течение на времето производителите ще трябва да се преместят в по-малко продуктивни области, тъй като най-големите находища за момента ще бъдат изконсумирани. Това ще забави темповете на растеж в общото производство, подчертават от EIA.

От друга страна, потреблението на петрол в САЩ ще намалее през следващите години и десетилетия. Върховото потребление, според организацията, беше засегнато сериозно в началото на 2004 г. и оттогава търсенето непрекъснато намалява.

Не е изненадващо, че шистовият петрол ще представлява основната част от производството на САЩ, като Мексиканският залив, Аляска и други конвенционални ресурсни бази представляват по-малко от половината от общия добив за периода до 2050 г. Всъщност в основния сценарий на EIA конвенционалният петрол ще представлява едва 30 на сто от общото количество добита суровина.

Въпреки това, офшорното производство може да достигне рекордно високите 2,4 милиона барела на ден до 2026 г. благодарение на новите находища. Много от тях са открити преди срива на цените през 2014 г., но развитието се забавя в очакване на по-високи цени.

Офшорното производство ще продължи да нараства по-дълго от производството на шистов петрол, като пикът се очаква да бъде наблюдаван през 2035 г., а спадът да започне около 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ше изнасят директно от Либия , Сирия и Ирак , налЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още