IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ предупреди за недостиг на петролните пазари без сделка на ОПЕК

Натрупаните запаси от суровини по време на пандемията вече се стопяват и са под средните нива

15:36 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световните петролни пазари ще изпитат значителен недостиг, освен ако ОПЕК+ не реши своя спор и не се споразумее за увеличаване на производството, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Затънал в спор между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, Алиансът ще запази нивата на продукция непроменени през следващия месец в момент, когато търсенето на горива се увеличава и достига нови летни пикове.
Безизходицата, в която е изпаднала групата, заплашва със „задълбочаващ се дефицит в предлагането“, с „потенциала високите цени на горивата да подтиснат инфлацията и да навредят на крехкото икономическо възстановяване“, се казва месечния доклад от МАЕ.

Петролът сорт Брент поскъпва с 0,49% до 75,53 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,35% до 74,36 долара малко преди 15 часа българско време.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори постепенно възстановяваха огромните количества петрол, които бяха блокирани по време на пандемията, но раздорът между двете нации от Близкия изток, съсредоточен около квотата за продукция на ОАЕ, препъна желанието за увеличаване на доставките това лято.

Спорът им идва в особено неподходящ момент, показва докладът на МАЕ. Натрупаните запаси от суровини по време на пандемията вече се стопяват и са под средните нива. Междувременно световното търсене ще се възстанови с 5,4 милиона барела на ден тази година от безпрецедентния спад през 2020 г. 

„Силният глобален икономически растеж, нарастващите нива на ваксинации и облекчаването на мерките за социално дистанциране ще се комбинират, за да подкрепят по-силното глобално търсене на петрол през останалата част от годината“, каза базираната в Париж агенция, която съветва повечето големи икономики.

В състояние на неопределеност

ОПЕК+ беше на крачка от одобряването на план за съживяване на добива с месечен темп от 400 хиляди барела на ден до края на 2022 г. Преговорите на групата се разпаднаха на 5 юли след трети опит за постигане на споразумение.
Дискусията ще бъде отложена и вероятно ще обхване обема на доставките през септември, казаха делегати.

Дори ако ОПЕК+ постигне споразумение, докладът на МАЕ показва, че разглежданото увеличение на продукцията от 400 хиляди барела на ден ще бъде далеч под нуждите на потребителите.

Групата от 23 държави изпомпва 40,9 милиона барела на ден през юни, изчислява МАЕ. Дори ако продукцията бъде увеличена, все още ще бъде значително под 43,45 милиона на ден, които бяха прогнозирани от агенцията през втората половина на годината.

Това може да доведе до намаляване на резервите. Запасите от „черно злато“ в развитите страни вече са с 10,8 милиона барела под средното ниво от 2015 до 2019 г. За сравнение те бяха около 250 милиона барела над средното в пика на пренасищането миналото лято.

Цените остават нестабилни след сблъсъка на ОПЕК+, тъй като търговците се опитват да намерят алтернативен изход на нова ценова война като тази, наблюдавана в началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още