IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите производители и най-големите износители на петрол

Обединението на 24-те страни производителки разтърси равновесието в петролния свят през последните 18 месеца

12:21 | 20.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори се събират в петък и събота на среща, чиито резултат е неясен. Обединението на 24-те страни производителки разтърси равновесието в петролния свят през последните 18 месеца, информира Франс прес. 

Най-големите производители

След бързото развитие на американския сектор за производство на шистов петрол, САЩ, с добив от 14,9 милиона барела на ден през май, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), изпревариха Русия (11,35 милиона барела на ден през май) и Саудитска Арабия (10,02 милиона барела на ден през май)

Данните на МАЕ, ОПЕК и Американската агенция за информация за енергията се различават съществено, но всички са единодушни, че само тези три страни са в състояние да надхвърлят добив от 10 милиона барела на ден.

Следват (също по данни на МАЕ) Канада (4,76 милиона барела на ден), Ирак (4,47 милиона барела на ден) и Китай (3,83 милиона барела на ден) , почти наравно с Иран (3,82 милиона барела на ден).

За да не допуснат да изгубят влиянието си поради нарастващия дял на Северна Америка на пазара, 14-те страни от ОПЕК се обединиха с десет други производители, увеличавайки пазарния си дял от около 40 процента до над 50 на сто.

Спад на производството във Венецуела и Иран

Петролната промишленост се нуждае от постоянни инвестиции, за да открива нови петролни полета за експлоатация, така че националните равнища на производство претърпяват бързи промени.

За две години Венецуела намали добива си с 1,36 милиона барела на ден - спад с над 1 милион барела на ден.
Иран пък може да срещне затруднения при финансирането на разработката на нови петролни полета заради американските санкции.

Саудитска Арабия е шампион на износа

В сферата на износа разликите са доста по-малки. Според годишния доклад на ОПЕК за перспективите на петролния пазар Саудитска Арабия е изнасяла средно 6,99 милиона барела на ден през 2017 година.
Следват Русия (5,06 милиона барела на ден), Ирак (3,80 милиона барела на ден), Канада (2,91 милиона барела на ден), Обединените арабски емирства (2,34 милиона барела на ден) и Иран (2,13 милиона барела на ден).

САЩ изнасят относително малко петрол за разлика от голямото си производство (1,12 милиона барела на ден), тъй като там вътрешното търсене е много голямо.

Те остават обаче на второ място в света по внос (7,91 милиона барела на ден) след Китай (8,43 милиона барела на ден), изпреварвайки третият световен вносител, Индия (4,34 милиона барела на ден).

Коментар на Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects Ltd., вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още