IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК обсъжда увеличение на добива с до 600 000 барела дневно

Според представители на редица държави от картела напълно възможно е да бъде постигнато споразумение за относително скромно увеличение

14:25 | 18.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) обсъждат компромисен вариант за увеличение на добива на петрол с между 300 000 и 600 000 барела дневно през следващите няколко месеца, съобщават източници, запознати с дискусиите.

Според представители на редица държави от картела напълно възможно е да бъде постигнато споразумение за относително скромно увеличение по време на тазседмичната среща във Виена, посочва Bloomberg.

Ако бъде договорен, ръстът ще бъде далеч по-малък от увеличението в размер на 1,5 млн. барела, което предложи Русия.

Въпреки сигналите за възможно стимулиране на добива по-рано днес иранският представител в ОПЕК Хюсеин Каземпур Ардебили заяви, че Венецуела и Ирак ще се присъединят към Техеран, блокирайки предложението.

„Трима от основателите на ОПЕК ще го спрат“, заяви той. „Ако кралство Саудитска Арабия и Русия искат да увеличат производството, това изисква единодушие. Ако двете искат да действат самостоятелно, то това е нарушение на споразумението за сътрудничество“, допълни той.

Коментарите на Иран показват, че страните от картела и техните съюзници – известни заедно като ОПЕК+, се готвят да влязат в сблъсък по време на предстоящата среща в австрийската столица тази седмица. Въпреки това представителите на организацията работят по изглаждане на противоречията и постигането на обща позиция, което от своя страна би било значителен дипломатически пробив.

Възможността за по-тясното обвързване на Русия – най-големият износител на „черно злато“ след Саудитска Арабия, може да помогне за убеждаването на Иран, Ирак и Венецуела да подкрепят по-високото производство през втората половина на 2018 г.

След близо две години на съкращение в добива, цените на суровината тръгнаха нагоре, а резервите отново се приближават до обичайните си стойности.

Русия, притискана от местни производители, искащи да увеличат добива си, заяви, че ръстът трябва да е 1,5 млн. барела дневно. Подобно нарастване обаче не би могло да бъде пропорционално, тъй като някои държави, включително Венецуела, където тежката икономическа криза нанася силен удар върху петролната индустрия, няма да могат да го осъществят.

От друга страна увеличение от между 300 000 и 600 000 барела – над квотата от 32 млн. барела дневно, ще представлява реален ръст.

ОПЕК е изправена пред конфликт заради различията в геополитическия дневен ред на страните членки. От една страна са Саудитска Арабия и Русия, които искат да увеличат производството, докато Иран и Венецуела настояват за запазване на сегашните стойности. В същото време администрацията на американския президент Доналд Тръмп се тревожи за това какво влияние ще окажат увеличаващите се цени на горивата върху избирателите преди междинните избори в САЩ през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още