IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът остава в хватката на геополитиката в следващите два месеца

Изборите във Венецуела и ядрената сделка с Иран са основните притеснения на петролните трейдъри, твърди финансовият анализатор Преслав Райков

12:26 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните седмици цените на петролните фючърси преминаха нивата от средата на 2014 г., а световните свръхзапаси на петрол вече са почти елиминирани. Затегнат пазар, ускоряваща се глобална икономика, намаляващи резерви и геополитически конфликти подхранват надеждите за още по-бърз растеж на цените през следващите месеци.

Чуха се прогнози за достигане на цена в диапазона на 90 долара - 100 долара за барел още в края на годината, а с наскоро постигнатия баланс на търсене и предлагане на петрол сензитивността на цените е основно насочена към предлагането и рисковете, които могат да му повлияят негативно.

Не е изненада, че Близкият Изток отново е основен източник на несигурност относно неочаквани прекъсвания в предлагането, но този път съществуват и други точки от света, които могат да нарушат съществено предлаганото количество петрол на пазара. 

За момента геополитическата премия в цените на петрола отразява конфликтите в Сирия, Йемен и Либия, влошаващата се политическа и икономическа ситуация във Венецуела, както и притесненията за политиката на САЩ срещу Иран.

Напрежението в Близкия Изток поражда и косвени рискове в зоните на основните транспортни коридори на суров петрол и газ, които обслужват около 35 процента от световното потребление. Конфликта в Йемен може да ескалира и потенциално да засегне ключови морски пътища в Червено море, а евентуално влошаване на ситуацията в Иран може да доведе до нарушения в най-натоварения транспортен участък на Персийския залив и да засегне голяма част от износа на производителите в Близкия Изток.

Текущият месец се очертава като ключов в изясняването на много от факторите, които притесняват пазарните участници. На 20 май предстоят президентски избори във Венецуела, а САЩ обявиха, че няма да признаят официално резултата и може да наложат допълнителни икономически санкции върху петролната индустрия в страната, потенциално изпращайки цените към нива над 75 долара за барел.

Седмица преди това, на 12 май, предстои и решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за това дали САЩ ще напуснат международната ядрена сделка с Иран, което може да добави още 3 до 5 долара към геополитическата премия, подкрепяйки цените към 80 долара за барел. Отново на 12 май ще се проведат и парламентарни избори в Ирак, който е и вторият по обем производител на петрол от ОПЕК, а нерешените въпроси с кюрдските региони и все още възстановяващата се инфраструктура на страната могат да окажат краткосрочно притеснение и да изстрелят цените в положителна посока.  

Преслав Райков е икономист и финансов анализатор със страст към макроикономиката и международните финанси. Следи паричната политика, финансовите пазари и развитието на енергетиката и цените на суровините. Анализът е предоставен специално за Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria. Заглавието е на редакцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още