IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато инвеститорите следят преговорите с Иран*

Ако ядрената сделка бъде възобновена, доставките на суровината биха се увеличили и това би охладило допълнително пазара

09:38 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се стабилизира на азиатските пазари, след като изненадващ спад в щатските резерви затегна допълнително пазара на фона на сигналите за силно търсене в САЩ, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,32%, или 0,29 долара, до 91,26 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,18%, или 0,16 долара, до 89,5 долара за барел. Миналата седмица сортът поскъпна с 0,3 на сто.

петрол петрол

Щатските резерви на „черно злато“ са намалели с около 4,8 млн. барела през миналата седмица, сочат данни от официалната статистика. За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст на запасите.

Инвеститорите следят и развитието по възобновяването на ядрената сделка с Иран. „Това е сделка, която засяга опасенията на всички страни“, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки в сряда.

Ралито на петрола се охлади тази седмица след серия от седмични ръстове, която изведе цената на „черното злато“ до седемгодишен връх. По-силното от очакваното търсене и прекъсването на доставките подпомогнаха затягането на пазара, който вече е разочарован, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+ не може да достигне уговореното увеличение на доставките.

Възможността от продължаването на ядрената сделка с Иран нарасна, след като преговорите продължиха миналата седмица във Виена. Сделката би дала възможност за увеличение на износа на ОПЕК, с което затегнатият пазар би се успокоил.

"В момента пазарът има много малко запаси, малко свободен капацитет и това ще бъде ключовото за следене“, каза директорът по проучвания на енергийни суровини в Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар. Според него Иран би могла да допринесе с 1,5 млн. барела дневно до шест месеца, ако се постигне сделка и санкциите бъдат премахнати.

Щатските запаси на суровината в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели за пета поредна седмица до най-ниското си ниво от ноември, показват данни от Администрацията за енергийна информация. Средният четириседмичен показател, измерващ търсенето, се покачи до рекордно ниво миналата седмица.

*Към 9:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още